Nyss passerade Kristallnatten. Den natt då nazisternas judeutrotning tog sin början. Natten mellan den 9 och 10 november 1938. Detta bör vi minnas. Om detta må vi berätta.
Denna fruktansvärda natt då judiska affärer plundrades och slogs sönder, synagogor sattes i brand och judar mördades. Redan då transporterades upp emot 30 000 judar till koncentrationsläger.
Benämningen Kristallnatten kan låta vackert. Men kristallerna syftar på allt det glassplitter som låg i drivor på gatorna efter vandaliseringen.
Det var inte någon "kristallen den fina". En uppviglad mobb och soldater drog genom kvarteren i många tyska städer. Snöbollen var satt i rullning, den som senare skulle nå fram till förintelselägren.
Sverige undfallande
Många runt om i Europa blev efter detta oroliga för vad som var i görningen i Hitlers Tyskland. Till och med nazikramaren Sven Hedin blev fundersam efter denna händelse. Men det officiella Sverige var plågsamt undfallande mot Hitler redan då och långt fram under Världskriget. Andra europeiska stater likaså.
Inte mycket fanns om Kristallnatten i svenska medier denna gång. Men andra nyheter noterades dessa dagar:
? Sverigedemokraterna nådde 9 procent (+ 1,9) i en aktuell opinionsmätning. Tredje största parti.
? Bengt Westerberg, Regeringens utredare om rasism och främlingsfientlighet, kom med sina utredningsförslag. En stor satsning med 650 miljoner kronor under en femårsperiod i ett lärarlyft mot främlingsfientlighet.
Han konstaterar också att vardagsrasismen är det stora hotet. Där gäller det att vara observant hemmavid, på arbetsplatsen och i skolan. Det är ju så Palmefilmen, som nu framgångsrikt rullar genom Sverige, avslutas med Palmes ord: Fördomarna har alltid sin rot i vardagslivet.
? Jan Troells film om Torgny Segerstedt har presenterats: "Dom över död man".
Den modige chefredaktören för Handelstidningen i Göteborg gick mot strömmen och kritiserade i åratal Hitler och nazismen.
Han blev själv hårt kritiserad av tyskarna, och av den svenska regeringen. Men i Norge och England betraktades han som en hjälte. Civilkurage, det hade han.
? Noterar med glädje Åke Svenssons krönika här på Gotlands Folkbladssidan i lördags där han skriver om Gotland som en plats för öppenhet och mångfald.
Att det finns en historia här som börjar med gotlänningarnas generösa mottagande av baltflyktingarna. Och idag tas flyktingar emot med värme, inte minst av ideella organisationer och eldsjälar.
Åkes avslutning känns så hoppfull: "Nästa steg kan vara att än mer aktivt visa människor på flykt vägen till Gotland." Det är att ta ansvar. Det är att visa solidaritet.
? Internationella dagen i Hemse, som ständigt växer, är också ett hoppfullt tecken på Gotland.
Och nyligen delades integrationspriset ut till Vasilis Kanellos.
Positivt för Gotland
Att satsa på internationalism och på flyktingar med sin bakgrund av god utbildning, mod och stark vilja - det är egenskaper som krävs för att generera en positiv utveckling på Gotland.
Om allt detta må vi berätta.
Lennart Lindgren