Om att tvivla
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Om vi bortser från tänkandets sfär kan vi dock konstatera att det lilla barnet inte på något sätt är religiöst, det tror på föräldrarna, mänskligheten och indoktrineras, eller grubblar sig fram, först senare till att bli religiöst. Så, det naturliga kan utan vidare konstateras vara det icke-religiösa och det konstruerade det religiösa.Sedan hävdar Guthrie att det är ödmjukt att hävda att man ingenting vet eller begriper. Hon menar förstås i någon vidare existentiell mening. Inte i praktisk, för vi vet ju faktiskt hur man bygger hus, reser till månen och byter hjärtan för att ta några exempel.
Brytpunkten mellan det obegripliga och det begripliga definieras av en logisk sats kallad kontradiktionsprincipen, vilken definierar att ingenting kan vara både det ena och det andra på en och samma gång. Det obegripliga föreligger om kontradiktionsprincipen inte gäller, om förhållanden kan vara flertydiga. Det begripliga föreligger om förhållanden är entydiga, då kan vi säkert bestämma dem, vilket är ogörligt om de är flertydiga.
Rationellt, förnuftsmässigt gäller kontradiktionsprincipen. Men människan kan givetvis välja att vara irrationell, alltså välja att inte tro på kontradiktionsprincipen som generellt giltig. Och märk väl, dagens fysik (fysiken vilken existentiellt förklarar världen) har valt den irrationella vägen. De har valt att slå in på obegriplighetens väg. Och detta primärt genom antagandet att minsta beståndsdelar både är partiklar och vågor, alltså att de är flertydiga.
Detta öppnar upp för den per definition irrationella religiositeten att smyga sig in i fysiken. Och ett faktum är att de flesta auktoriteter inom fysiken är religiösa, Einstein, Stephen Hawkins för att nämna två allmänt kända.
Skulle de vara det om deras teorier sade dem något annat? Och deras religiösa tro har givetvis också en tendens att smyga sig in i deras teorier. Även med det öppnaste sinnelag definierar man inte förstone något som direkt går emot ens tro.