Oförsäkrade oroar även Alliansen

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Politik2008-11-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Om olyckan inte är framme så är pengarna bortkastade. Så kan man se på försäkringar. Och det är väl därför somliga exempelvis inte har någon hemförsäkring. Det är som med lotto, fast tvärt om. Lottospelare gör små insatser och hoppas på storkovan. Försäkringsspelare undviker små utgifter och riskerar storsmällen. Men storkovan är som bekant mer sällsynt än storsmällen.
Med arbetslöshetsförsäkringen förhåller det sig på ett liknande sätt. Sedan premierna höjdes tidigare under mandatperioden är det många som har gett sig ut på spelmarknaden och slutat betala för försäkringsskyddet.
Många av dem tar en mycket liten risk. De kanske har ett jobb de aldrig kan bli av med, eller också har de lång anställningstid och har nära till pensionen. De sover lugnt även utan att vara medlemmar i en a-kassa.
Andra borde verkligen försäkra sig. Men de har valt att låta bli. En kategori tänker "det händer inte mig, och om det gör det får jag säkert ett nytt jobb". För andra är avgifterna till a-kassan en så stor del av pengarna de har över att de inte tycker sig ha råd.

Ni viker konjunkturen. Det oroar de oförsäkrade. Fler och fler återvänder till a-kassorna. Exempelvis har Unionen, som tidigare tappat cirka 70 000 medlemmar, fått 1 000 nya medlemmar i september. På liknande sätt förhåller det sig i många andra kassor. Men ökningarna är hittills små, och sammanlagt har tidigare över 500 000 medlemmar övergett a-kassorna.
Om arbetslösheten blir svår under lågkonjunkturen, om många oförsäkrade får svårt att få nytt jobb efter att ha blivit av med det gamla, ja då är det verkligen dåliga nyheter. Först och främst för de drabbade, som får svårt att klara sin försörjning. Arbetslöshetsersättningen till oförsäkrade är liten. Och socialbidragreglerna är hårdare än vad många inser. Det blir till att leva på sparkapitalet och sälja bilen. Men även resten av samhället drabbas av sådana personliga kriser.

När Alliansen tillträdde hade man en halvbakad idé om obligatorisk a-kassa. Snart visade det sig att man inte hade tänkt igenom frågan. Obligatorisk a-kassa kunde (och borde) inte genomföras. När utredaren Sören Öman i maj i år presenterade sitt förslag till hur en obligatorisk a-kassa skulle kunna utformas var tanken i praktiken redan död. Men det har tagit tid för regeringen att ge upp tanken. Dyrbar tid.
I går skrev finansminister Anders Borg, socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (samtliga moderater) på Dagens Nyheters debattsida. Där redovisar de ett moderat förslag som äntligen gravsätter obligatorisk a-kassa, och som skall öka tillströmningen till a-kassorna genom att sänka avgifterna.

Är det försent? Tja, redan i budgetpropositionen för en månad sedan redovisades två förändringar som var i samma anda som det förslag som presenterades i går. Avgiften till a-kassan skall sänkas med 50 kronor. Och från årsskiftet skall man bara har varit medlem i en a-kassa i sex månader (istället för tolv) för att få rätt till full ersättning vid arbetslöshet.
Det återstår att se hur stor effekt dessa förändringar och eventuella framtida reformer får. En sak är säker: ju fler oförsäkrade som står arbetslösa, desto svårare blir det för Alliansen att få förnyat förtroende 2010.