Ockupera-rörelsens vettiga protest mot vettlösa vinstkrav

Ockupera-rörelsen är ett hälsotecken i tiden när kapitalismen upplevs som starkare än någonsin. Men ju mer skillnaden mellan fattig och rik ökar, desto större lär protesterna bli. Överkonsumtion och vettlösa vinstkrav. Banker och storföretagare går skadeslösa ur krisen, medan människor på golvet får betala.

Ockupera-rörelsen är ett hälsotecken i tiden när kapitalismen upplevs som starkare än någonsin. Men ju mer skillnaden mellan fattig och rik ökar, desto större lär protesterna bli. Överkonsumtion och vettlösa vinstkrav. Banker och storföretagare går skadeslösa ur krisen, medan människor på golvet får betala.

Foto: DON WRIGHT

Politik2011-10-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I lördags var gatorna i flera svenska städer fyllda av människor som inspirerats av den amerikanska "Occupy Wall Street-rörelsen".

I USA har tusentals människor sett att arbetslösheten och utslagningen ökat, medan de rikaste blir än rikare, trots börskrascher. Efter varje börskris de senaste decennierna har de fattiga och arbetslösa ökat, medan en liten klick beklagar sig högt, men skott sig gott.

Det har helt enkelt uppstått en obalans i kapitalismen. Så länge det var tillväxt kunde även en arbetare få en del av det välstånd som kapitalismen gav, men när det kärvar är det nästan enbart de arbetande som får klä skott genom ökad arbetslöshet och ekonomisk tillbakagång. Kapitalismen fungerar helt enkelt dåligt för de sämst ställda i sämre tider.


Kapitalismens högborg USA
Att européer har demonstrerat mot orättvisor är inget nytt, men att rörelsen startade i kapitalismens högborg USA gör att fler än jag höjer på ögonbrynen. Av förklarliga skäl drabbas de fattiga värre i en stat som USA än i Europa där det i allmänhet finns sociala skyddsnät som skyddar dem mot de värsta nedskärningarna.

Men amerikanen har ändå i allmänhet höjt sitt eget kapitalistiska system till höjderna. Det har alltid funnits en förhoppning att man med hårt arbete kan komma upp sig. Men idag med 46 miljoner fattiga amerikaner som har svårt att försörja sig själva, är det inte längre lika lätt.

Tendensen är likadan i Europa med allt fler i ghettoliknande förorter. Det talas i dagarna mycket om den politiska eliten som blivit ekonomiskt fartblind och skor sig så mycket de kan. Men det är bara en spegelbild av den ekonomiska eliten, som skor sig ännu mer.

Ibland avslöjas en och annan med allt för stora fallskärmar, men efter ett tag när det har lagt sig kan man i smyg öka deras förmåner igen.


Vinstkrav
Det är något fel när tillväxt blir det största målet. Vinst under 20 procent räknas som en förlust, det blir nästan panik och då skärs det på personal, medan direktörerna får ut sin bonus ändå.

Är det verkligen rimligt att företag måste öka sin vinst med minst 20 procent varje år för att betraktas som lönsamma? Räcker inte en procents vinst längre? Det är det som en del av protesterna gäller. Överkonsumtion och vettlösa vinstkrav. Banker och storföretagare går skadeslösa ur krisen, medan människor på golvet får betala.


Lär bli större protester
Ockupera-rörelsen är ett hälsotecken i tiden när kapitalismen upplevs som starkare än någonsin. Men ju mer skillnaden mellan fattig och rik ökar, desto större lär protesterna bli. Folk börjar inse att kapitalismen börjar luta betänkligt. Överskeppet är för tungt och det riskerar att välta, precis som ett överdådigt projekt vid namn Wasa gjorde i Stockholm år 1628.