I Palestina är olivträden en viktig del av kulturen. Olivoljan från Palestina är känd över hela världen. Många familjer lever av olivträden som kan bli flera hundra år gamla. Ofta har de haft marken under flera generationer. Just nu pågår olivskörden i Palestina, den blir en tydlig illustration över vem som får betala priset för Israels ockupation.
Vi är svenskar, danskar, tyskar, palestinier och israeler som är på väg mot Madama, en by på norra västbanken, för att hjälpa till att plocka oliver. På vägen dit är stämningen på topp, men när vi passerar en av den israeliska militärens checkpoints tystnar sången.
Stämningen är spänd i bussen. Vi vill inte ta några risker. Inte nu. Madama är ligger nära en av de mer aggressiva bosättningarna. Det därför vi är just här. Genom internationell närvaro hoppas vi att bosättarna ska bli mindre aggressiva.
Brott mot folkrätten
Varje bosättning är ett brott mot folkrätten. Att flytta sitt eget lands befolkning till ockuperat område är förbjudet enligt Genèvekonventionens artikel 49. Israel utökar ständigt sina bosättningar, även under fredsförhandlingar, och lägger beslag på allt mer av den mark som enligt 1967 års gränser kan utgöra en palestinsk stat.
Genom den mur som Israel byggt på ockuperad mark har de ringat in värdefulla jordbruksmarker, gasfyndigheter och vattenresurser. Muren skär av många palestinska familjer från sina marker och de får sällan eller aldrig tillstånd för att besöka sin egen mark.
De mest extrema bosättarna fungerar som privata arméer. De är beväpnade och har den senaste tiden blivit allt mer aggressiva mot palestinska bönder. De driver i väg dem med påkar och det förekommer att de bränner ner olivträden.
Ekonomiska intressen
För Israel finns ideologiska men främst ekonomiska intressen bakom ockupationen. De tjänar stora summor på att ockupera palestinsk mark.
Och det är en femstjärnig ockupation, de blir inte straffade av det internationella samfundet för sina brott mot folkrätten.
Istället är det palestinierna som får betala priset för ockupationen. De förlorar sin inkomst när de förlorar sin mark, de drivs på flykt när de förlorar sina hem och de förlorar en liten del av sin själ när deras olivträd blir nerbrända.
Att hjälpa till under olivskörden är ett sätt att visa solidaritet. Varje år kommer gamla och unga aktivister från hela världen till Palestina.
Denna dag i Madama blir lugn, kanske för att det är lördag och sabbat. När vi säger hej då är bonden tacksam och stolt. Men imorgon får han kanske nya problem med bosättare och soldater.
På vägen fylls bussen av sång igen.