Det är väldigt många svenskar som bor på öar. Se bara på Stockholm, som ju till stora delar består av öar!
Men jag tror inte att det är så många i Stockholms innerstad som känner sig som öbor. Inte när flerfiliga vägar förbinder dem med det svenska fastlandet.
De som bor på öar som saknar vägförbindelser med omvärlden blir däremot bara färre och färre. Ja, gotlänningarna utgör 65 procent av dessa. Nästan två tredjedelar av Sveriges brolösa öbor bor alltså här på ön.
De verkliga öarnas avfolkning var ämnet för en nyhetsartikel i Dagens Nyheter i går. Och enligt befolkningsstatistiken är Gotland den ö som tappat flest invånare mellan 2005 och 2012.
Det är en sanning med modifikation. Gotlands tapp är visserligen störst (minus 894 personer) i absoluta tal, men ser man till hur stor procent av befolkningen som försvunnit så är det ju många andra öar där utvecklingen har varit mycket sämre. Ja, sedan 2005 har 50 öar förlorat all sin helårsboende befolkning. Då blir nedgången 100 procent.
Om ytterligare sju år kan fler öar ha råkat ut för samma sak. Enligt Dagens Nyheter finns det 392 helårsbebodda öar i Sverige. Bland dem är det 72 som bara har en invånare.
Jämfört med många andra öar i Östersjöområdet klarar sig Gotland ändå hyfsat. Folkmängden har varit rätt stabil under lång tid. Det kan kanske framstå som dystert i en tid när folkmängden på fastlandet har ökat kraftigt. Men urbaniseringen i Sverige har gjort att det främst är de större städerna som vuxit. Många landsändar har haft en betydligt sämre utveckling än Gotland.
Men en åldrande befolkning gör att kurvan kan vända neråt i framtiden. Framtidskommissionen förutsåg tidigare i år att Gotlands befolkning minskar till 54 500 (med nästan 3 000 personer) till år 2050.
Vision 2025:s mål om 65 000 gotlänningar – ja, det målet återanvändes från Vision 2010 och härstammar från 1995. Men målet ter sig alltmer avlägset.
Så vad kan man göra? Författaren Anders Källgård, som intervjuas i Dagens Nyheter, vill att staten och dess myndigheter tar ansvar för att stoppa avfolkningen.
Det kan det ligga något i. I Sverige tas inte mycket hänsyn till öars speciella belägenheter och villkor, medan öar i andra länder ibland får specialvillkor och undantag vad gäller exempelvis lagar, regler och skatter. Det finns bland annat sådana skäl till att Åland är Finlands rikaste region medan Gotland har Sveriges lägsta snittinkomst.
Ekonomin är oerhört viktig. Vad är det som styr flyttströmmarna när omflyttningen inom Sverige har ökat? Tja, befolkningen ökar i län med höga snittinkomster. Man flyttar för jobb, för utbildning, för att kunna förverkliga sina ambitioner och drömmar. Man flyr inte ursprunget (även om det kan finnas sådana exempel) utan man söker sig till någonting.
Det är genom att vara en plats med framtidstro, karriärmöjligheter och entreprenörskap som Gotland kan utvecklas. Givetvis ska vi vårda vår idyll. Men att vara en idyll är inte tillräckligt. Det kan man berätta om i Smålands största skärgård – Tjust i Västerviks kommun. Där bor 95 helårsboende på 29 olika öar.