Nytänk kan rädda demokratin

Politik2012-09-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Två år efter förra valet - alltså halvtid i mandatperioden - har nästan tio procent av de politiskt förtroendevalda i hela landet lämnat sina uppdrag. Detta enligt en undersökning som TT nyligen genomfört. Denna lyfter också fram tre allvarliga problem inom den politiska världen: Överrepresentationen av offentligt anställda i kommunalpolitiken, att majoriteten av de avhoppade är kvinnor och unga och att det blir fler och fler äldre som väljs till olika uppdrag.

Inget fel på vare sig offentliganställda eller äldre, men felet är att fördelningen i de beslutande organen blir skev och inte speglar samhällsstrukturen. Orsakerna kan analyseras i det oändliga, men när det gäller de offentliganställdas överrepresentation tror statsvetaren Richard Öhrvall att det bland annat beror på att dessa har lättare att få acceptans från arbetsgivare och arbetskamrater att lämna arbetsplatsen och utföra politiska uppdrag.

Visserligen är detta en lagfäst rättighet, men många privatanställda vittnar om att det inte är speciellt populärt bland vare sig kollegor eller arbetsgivare med ständig frånvaro för att utföra politiska uppdrag. Lätt att förstå med dagens hårt slimmade personalorganisationer.

Bra att strålkastarljuset riktas på dessa problem, eftersom det med säkerhet kommer att öka. Att hitta lösningar är däremot betydligt svårare.

Tidigare undersökningar har visat att många fritidspolitiker upplever en stark känsla av ringa möjlighet att påverka, en aldrig sinande ström av interna partimöten, sena kvällar med mera. Men de har också framkommit att man inte ångrar tiden i den politiska hetluften, eftersom det gett stor insikt i samhällsapparaten och att man vuxit som person.

En fråga som nästan alla avhoppare nämner är den enorma tidsåtgång som krävs för att sköta de politiska uppdragen på ett korrekt sätt. Kanske går det att rensa bort en del interna partimöten och hitta andra arbetsformer? Uppdragen kanske dessutom ska spridas på fler personer?

Nu är trenden att rationalisera bort och slå ihop nämnder. Detta kräver färre förtroendevalda, men ger också sämre demokrati. Någon avhoppad politiker föreslog dramatiskt införande av "politisk värnplikt", vilket innebär att alla medborgare under någon tid av sitt liv ska inneha ett politiskt uppdrag

Om två år är det ett nytt val och redan om ett år börjar partiernas nominering och rekrytering av kandidater till sina valsedlar. Hoppas att man inom partiorganisationerna funderar ordentligt över arbetsvillkoren och inte är främmande för ett ordentligt nytänkande.

För det är viktigt för demokratin att det upplevs som meningsfullt och positivt att inneha ett politiskt uppdrag. Vässade visionärer får inte tröttna efter en halv mandatperiod!