Nykter alkoholpolitik

Politik2010-06-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sommaren är kommen och uteserveringarna dignar av soltörstande människor som gärna firar värmens ankomst med ett glas. Det skålas på studentskivor och picknickfiltar. Cider, öl, vin eller starkare varor är socialt acceptabla i de flesta sammanhang. Att det finns en baksida känner alla till, men få tar den till sig på ett personligt plan.
Konsumtionen av alkohol har ökat i Sverige sedan 1990-talet. Mellan 1997 och 2007 steg den med tjugo procent. Den ökade tillgängligheten slår igenom i en mer kontinental gatubild med en avslappnad inställning till alkohol, men visar sig också i brottsstatistik och försämrad folkhälsa.
Fallen av alkoholrelaterade leverskador har blivit många fler, visar en studie gjord av svenska läkare och forskare som presenteras i det senaste numret av Läkartidningen. Under den nämnda tioårsperioden ökade de med 83 procent för kvinnor och 65 procent för män. Nu ligger den svenska statistiken nära länder som Frankrike och Danmark.
Ur ett krasst folkhälsoperspektiv vore det rationellt att strypa tillgängligheten på alkohol. Men ett folk har inte hälsa, individer har det. Enträget informationsarbete om skadeverkningarna och grundläggande av sunda vanor tidigt i livet är det som har störst chans att ge gott resultat.
Det finns helt enkelt ingen folklig acceptans för lördagsstängda Systembolagsbutiker och beviljande av utskänkningstillstånd à la 1970-talet. Stryps utbudet kommer alkoholturismen till kontinenten att ta fart på allvar. Det kan låta defensivt, men ett nyktert förhållningssätt till skademinimeringsarbete är bättre än önsketänkande.