När jag skriver den här artikeln är det den 8 mars, Internationella kvinnodagen. Jag har ännu inte sett någon av de ifrågasättande kommentarerna, de i stil med ”ska det verkligen behövas nu, 2014?” och ”varför finns det inte en internationell mansdag också?”
Det är skönt att slippa se dem men jag är säker på att de finns och då kan man fråga sig vilka tankar, eller brist på sådana, som döljer sig bakom.
Det finns kvinnor världen över som är så långt ifrån vår svenska jämställdhet att man knappt kan föreställa sig det. I Afghanistan och Pakistan hindrar man flickor att gå i skolan. I Indien har det förekommit flera gruppvåldtäkter som har uppmärksammats.
I en del länder i Afrika är det en mycket medveten strategi i inbördesstrider att utsätta kvinnor för utstuderat våld och våldtäkter. Kvinnor och barn är alltid de största offren i krig.
I Sverige och Europa har vi inga sådana företeelser. Våra jämställdhetsproblem ter sig rätt små i jämförelse med de jag har nämnt här ovanför men vi måste se även våra problem och göra något åt dem. En ny sak är abortmotståndet.
Vår svenska lagstiftning om rätten till abort är från 1975 och har omfattats av alla partier i riksdagen. Lagen ger den gravida kvinnan rätt att i varje situation själv bestämma om hon vill avbryta graviditeten upp till den 18:e graviditetsveckan. Efter den tidpunkten krävs tillstånd från Socialstyrelsen.
I Europa är rätten till abort lagstadgad i de flesta länder med undantag för Polen, Irland, Malta samt Nordirland, Monaco och Andorra.
Nytt svenskt parti
Abortmotståndarna vinner allt fler sympatisörer i Europa och nu har också Sverige fått ett renodlat abortmotståndarparti. Partiet är Kristna värdepartiet (KV) och man satsar på riksdagsvalet. På sin hemsida skriver man följande: ”Skälet till varför partiet startades är att många väljare med kristna värderingar har kommit att känna sig allt mer politiskt hemlösa i det svenska politiska klimatet.”
Man anger på förstasidan fyra punkter som man kommer att jobba för och den första är ”skydda våra minsta medborgare genom att göra aborter olagliga”.
Minska statens inflytande
Partiet vänder sig också mot konstgjord befruktning eftersom, enligt partiordföranden Per Kronlid, behandlingarna oftast innebär att fler än ett ägg befruktas och att dessa slängs utan att användas.
Kristna värdepartiet vill också stärka och stötta familjer samt minska statens inflytande. Det är att jämföra med den amerikanska Tea Party-rörelsen och jämställdhet är inte en sak som nämns. Av riksdagspartierna är det idag bara Sverigedemokraterna som vill begränsa rätten till fri abort.
Liten rörelse idag
Kristna värdepartiet och andra liknande högerpartier måste lyftas upp i ljuset även om det är liten rörelse idag. I sina grundläggande idéer är de helt emot det som vi hyllar på Internationella kvinnodagen.
Genom ett första steg, att ta bort kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp, påbörjar man vägen mot det samhälle där kvinnan återigen är underordnad och vi förflyttar oss till tiden före 1910, det år då Internationella kvinnodagen instiftades.