LEDARE
I debatten kring Gotlandsbåtens kris avslöjas en inte särskilt vacker syn på företagare och entreprenörskap. Det senare har till och med i vissa kretsar blivit ett skällsord, att kalla någon entreprenör är ungefär detsamma som att kalla någon skurk och bluffmakare.
Det räcker inte att vara ”entusiastiska entreprenörer” menade Ulla Pettersson i går i en övrigt saklig och bra ledare om Gotlandsbåtens kris. Som om entreprenör är ett yrke. Jag tror inte att hon menade det nedsättande men det blir ändå en förminskning av de företagare som satsat om inte allt så väldigt mycket på att få igång en konkurrerande lågpristrafik till och från Gotland.
Julia Bendelin agerar inte som redare i detta sammanhang, hon är marknadsansvarig, jobbar alltså med det som är hennes profession även i det egna företaget. Anja Smittsarve är personalansvarig, det som är hennes kompetens även innan hon engagerade sig i Gotlandsbåten. VD är Lars Meijer, en person som har lång erfarenhet inom färjetrafik både som startare och ägare, och som haft många uppdrag som internationell konsult. I styrelsen sitter representanter för ägarna som alla ofta har olika erfarenheter av företagande, precis som det gör i alla andra styrelser i andra branscher.
Det här med att vara noga med nyanser och fakta verkar rent allmänt vara ganska omodernt.
Det är lättare att påstå något som passar in i ens egen världsbild. Som sverigedemokraten och Unionen-företrädaren i Borlänge som drömt om att somalier får gratis körkort och menar att det är sant eftersom så många delat hennes inlägg på Facebook om detta.
Eller alla som delade nyheten att svenska jordgubbar är fullkomligt sprängfyllda av gifter.
Elller hela debatten om vinster i välfärden som grundas på att en majoritet av svenska folket tror att cirka 30 procent av alla skattepengar går till ägarnas vinster. Bland Vänsterpartiets sympatisörer tror man det är ännu värre, att 40 av 100 skattekronor går ner i ägarnas fickor som vinster.
I verkligheten är vinstmarginalen 6,8 procent och som de flesta vet delas sällan hela vinsten ut till ägarna.
Men nu har vi en valrörelse som helt kan avgöras av en myt.
På metro.se driver journalisten Jack Werner ”Viralgranskaren”. Här kan man bland annat se vilka aktuella virala nyheter som är myter och osanningar. Han ger också tips på ett par kontrollfrågor man bör ställa sig när man läser om något som låter lite för konstigt:
- Vad har personen eller källan för motiv att sprida vidare storyn? Kan det tänkas att personen eller källan har fel eller ljuger?
- Framkommer det inte riktigt i storyn var händelsen ägt rum, eller är artikeln gammal?
- Saknas referenser till namn, fysiska platser eller en bestämd tidpunkt i storyn?
- Är storyn som gjord för att twittra eller facebooka?
”Om svaren är ja på en eller fler av frågorna ovan, hitta ytterligare minst en trovärdig källa som stödjer storyn. Om du inte hittar det – dela för guds skull inte vidare storyn på sociala medier”.
Bra råd innan man förfasas eller lägger politiska förslag som riskerar att helt rasera något som inte är trasigt.