Nya moderaterna drömmer med måtta
Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För oss som besökte moderaternas framtidskonvent i Sollentuna i lördags är det uppenbart att mer än en ytskiktsrenovering ägt och äger rum. På gott och på ont. Moderaterna skall omstöpas från ett uppkäftigt oppositionsparti till ett statsbärande parti. Kosta vad det kosta vill.
Fredrik Reinfeldts avslutningsanförande förmanade åhörarna. I bakgrunden var en slogan projicerad på väggen. Man får väl anta att det korta budskapet var statsministerns viktigaste. Och det löd: "Ansvar för Sverige". Inte så klämkäckt. Inte så fyndigt. Men allvarligt och... tja, ansvarsfullt.
Moderaterna, menar Reinfeldt, skall inte stå för snabba, radikala förändringar. Kontrollerbar utveckling, en utveckling som väljarna kan känna sig trygga med, måste vara väl förberedd och genomföras med försiktighet och respekt för att samhällsförändringar är svåra att genomföra.
Så långt är det väl lätt att hålla med Reinfeldt. Moderaterna har prövat att gå till val under parollen "systemskifte". Det har inte gått så bra. Men ibland har man inte bara omprövat tempot och tillvägagångssättet, utan även INNEHÅLLET i politiken.
Det är inte bara dagsetapperna som blivit kortare och konservativare. Färdriktningen är också ny. Och de mer långsiktiga visionerna har fått lämna plats för mer konkreta planer, avsedda att genomföras under nästa mandatperiod.
I vissa frågor är det både klokt och nödvändigt. Men när den framtidsgrupp som fått i uppdrag att tänka nytt om barnomsorgen börjar låta som socialdemokraternas kvinnoförbund gjorde för 20 år sedan (åtminstone enligt ett kommunalråd jag talade med), då börjar man undra om det inte är så att moderaternas strategi för framtiden rymmer en feltänkt tanke. Man undrar om inte några av barnen åkte ut med badvattnet.
Det verkade för övrigt också konventet tycka i just denna fråga. Det blev bakläxa från delegaterna. Och det är en viktig lärdom för partiledningen att ta med sig.
När Reinfeldt ägnade sig åt att uppfostra sina partivänner var det i stället finansminister Anders Borg som entusiasmerade framtidskonventet i sitt anförande. Och han gav budskapet om försiktighet och ansvar (för statsfinanserna) en frejdig vändning. Han sade bland annat:
"Det är alldeles uppenbart att underskottsfalangen i vänstern, på LO, i Svenskt näringsliv och i TCO föreslår åtgärder som skulle skapa osäkerhet och som skulle riskera att förvärra problemen."
En del av takterna från gamla moderaterna sitter väl fortfarande i. Varför skulle delegaterna annars bli så uppiggade av att ha både oppositionen och arbetsmarknadens parter emot sig? Och jag tror Anders Borg har mer än en poäng.
Det är inte bara så att regeringen inte bör spendera hela sin buffert precis i krisens gryning. Det är också så att panikliknande krispaket underblåser panikstämningen. Och då FÖRVÄRRAS krisen när hushållen blir ännu försiktigare.