Mats Jansson från Tillväxt Gotland har bra åsikter om öns näringsliv och dess framtid. Väldigt mycket kan jag hålla med om. Vår diskussion har präglats av Caremaskandalen och hur upphandlingar ska gå till.
Det kan inte vara ett självändamål att överlåta driften av regionens verksamhet till privata företag. Däremot kan det från fall till fall prövas om det kan göras bättre och billigare. Det kan ju inte vara skattebetalarnas uppgift att göda gotländska företag, om det inte samtidigt innebär en påtaglig förbättring både kvalitetsmässigt och kostnadsmässigt av verksamheten.
Med upphandlingar följer också en massa byråkrati och en kontrollapparat, vars kostnader också måste vägas in i kostnaderna för upphandlingen. Jag tycker att politikernas ökade intresse av att styra innehållet i upphandlingskraven är ett friskhetstecken. Betänk att region Gotland på olika sätt köper varor och tjänster för en dryg miljard kronor per år av olika privata företag. Det är nästan en fjärdedel av regionens hela budget.
Öns näringsliv måste vara på alerten och förändra sig, skrev Mats Jansson och jag håller med. Den säkert viktigaste frågan för öns företagsklimat är färjepriserna både för personer och frakter. Lider verkligen alla företag på Gotland av höga fraktpriser? Finns det en stark opinion för att slåss för att gotlandstillägget ska vara kvar och marknaden själv får kompensera de eventuellt högre gotländska fraktpriserna?
Har inte de stigande priserna för personbiljetterna på färjorna ändrat villkoren för hela besöksnäringen på Gotland? Prisnivån håller på att slå ut campningen och vandrarhemmen och till Gotland kommer bara de som har råd. Det har gjort att färre gästnätter ändå ger högre lönsamhet för det är mer spendersamma besökare som kommer till Gotland. En annan fråga är det ökande monopol som sker inom besöksnäringen. Gotland Promotion håller på att överta det som Turistföreningen gjorde. De stora företagen som äger Gotland Promotion blir större och störst är Gotlandsbolaget.
Det är nödvändigt att region Gotland och öns näringsliv tillsammans blir överens om vilka nya krav som ska ställas på nästa period av färjeupphandlingen.
Överlever Gotland med en ökande prisnivå för resenärer och frakter? Vad ska krävas av staten och marknaden? Vem kan fylla det hål av bristande kompetens på den arbetskraft de många småföretagen behöver för att växa? Regeringen sviker och regionen har inte råd. Däremot är det solkart att regionledningen måste ha högsta fart på att få en serviceinriktad och snabb tillståndsgivning, som gynnar tillväxten på Gotland.