Nya färjepriser hotas av oljan

Foto: AHN YOUNG-JOON

Politik2008-10-29 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag skulle kunna börja oja mig om varför allt inte kan förbli vad det var. För enkelheten har ju sin charm, och ibland är det oroväckande behagligt att inte behöva tänka.
Men enkelheten kan också vara trubbig och leda till slöseri.
Nästa år börjar Destination Gotlands prispolitik mer likna den som används inom tåg och flyg. Priserna differentieras, åtminstone för fastlänningar, beroende på hur långt i förväg man bokar, om biljetten är ombokningsbar och hur attraktiv avgången är, med mera.
Visst är det bekvämt med den rådande prislistan, där man inte behöver agera prisjägare och där flexibilitet inte kostar. Men för färjetrafikens effektivitet har bekvämligheten ett pris. Attraktiva avgångar blir fullbokade, trots att många av resenärerna egentligen kan tänka sig att ta en annan avgång med mer plats om bara biljettpriset är lägre.

Med differentierad taxa ökar valfriheten. Och det kan vara lite jobbigt. Precis som det kan vara lite jobbigt att välja elbolag eller telebolag, till exempel. Eller vilket plan man skall ta. Men när priset sätts mer efter efterfrågan leder det också till att resurser kan utnyttjas bättre.
Men vi vill ju inte att fastlänningarna skall ha det som det varit på vissa tågförbindelser, där det funnits ett nästan oändligt antal olika prisnivåer så att kostnaden för resan blir helt oöverskådlig. Men så komplicerad blir heller inte prissättningen efter nyåret.

Men vägprisdebatten, då? Vad händer med den? Tja, även om gotländska pensionärer och ungdomar kan börja närma sig vägpriser nu, när även de får kategorirabatt och därmed möjligheten att resa billigare än förr, så är vägpriser en annan debatt. Det här handlar om hur man sätter biljettpriserna bäst, inom existerande ekonomiska ramar. Vägpriser kräver att riksdag och regering lever upp till de besked partierna tidigare har givit.
Debatten om vägpriser måste föras parallellt med den som nu säkert uppstår om villkoren för Destination Gotlands trafik nästa år.

Finns det några orosmoln på horisonten? Ja, det är väl framför allt framtida förändringar av oljepriset. Som framgår av GA i går höjs biljettpriserna med 5,4 procent i genomsnitt nästa år. Men det är en höjning som baserar sig på vad oljepriset var i slutet av förra veckan. Och som bekant var ju oljan betydligt billigare då än vad den var i somras. Om det oljepris som rådde mitt i en internationell finanskris är basen för prishöjningen, ja då kan biljettpriserna på Gotlandsfärjorna gå upp bra mycket om oljepriset drar iväg igen. Och då avlägsnar vi oss mer och mer från målet att införa vägpriser i Gotlandstrafiken.