Ny politik och ny ordförande
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Söndagen på socialdemokraternas kongress var Mona Sahlins. Och kontrasten var extremt tydlig. Hon talade med ödmjukhet, om brister, fel och såg orsaker till att partiet förlorade regeringsmakten. Hon menade att frihet inte får bli ett begrepp som "högern" ockuperar. Hon menade att laget alltid är viktigare än jaget. Hon har lärt sig av Göran Perssons misstag.
Högerspöke
Mona Sahlin markerar mot partiets vänsterfalang genom att tala om frihet, entreprenörer och tjänstesektorn. Samtidigt skrämmer hon med högerspöket, och på så vis gör hon att partimedlemmarna känner igen partiet.
Men när hon skrämmer med moderat politik faller hon dock i den vanliga socialdemokratiska fällan om att staten ska ta hand om medborgaren. Det handlar om bidragsfördelning, inte i första hand om jobb. Att partiet anser att alla ska omfattas av bidragssystemen är inte svårt att förstå, men innebörden är däremot lite mer komplicerat.
Bidragssystem
För en liberal är det självklart att staten ska tillhandahålla ett skyddsnät så att alla människor kan känna trygghet. För en socialdemokrat innebär ett välfärdssystem att alla får del av bidragssystemen, även de som kanske inte behöver. Vilket både är dyrt och leder till mindre egna pengar för var och en.
Mona Sahlin är bara åtta år yngre än Göran Persson men tillhör ändå en ny generations politiker. De kännetecknas av den mer ödmjuka och resonerande stilen som även moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt besitter. Detta kan i bästa fall leda till ett intressantare politiskt samtal. För väljaren blir politiken mer uthärdlig och i bästa fall leder dessa 2000-talets politiker till mer engagerade medborgare.
Mona Sahlin kommer att bli en tuff oppositionsledare. Valet 2010 är nu en väldigt öppen fråga. Dock finns risk att hon med sina tydliga ställningstaganden för EU, för företagsamhet, mot intolerans och andra frågor som traditionellt sett ansetts tillhöra högerfalangen kan skapa en splittring inom partiet. Hon kämpar hårt för att behålla LO:s stöd - inte minst genom att framställa att hon och Wanja Lundby-Wedin står varandra nära.
Kontraster
Men det kan också vara så att socialdemokratin är redo att lämna skyttegravarna från EU-omröstningarna. Det kan vara så att partiet i opposition faktiskt har förmågan att förnya sin politik och inte stanna med att välja en ny ordförande. Oavsett står vi inför en spännande - och i bästa fall fylld av kontraster - tid i svensk inrikespolitik.