"Poängen med att konkurrensutsätta verksamhet är ju att genom effektivisering minska kostnaderna för samma arbete."
Så skrev Mats Jönsson i gårdagens ledare i Gotlänningen. Det var ett ärligt besked om varför de borgerliga vill privatisera kommunal välfärdsservice. De vill minska kostnaderna för den genom färre anställda. Mats Jönson drar inte de valser, som en del andra gör, om att utmaningsrätten skulle gynna öns näringsliv och företagsklimat, utan att nämna, att det betyder färre jobb och ökad arbetslöshet på Gotland.
Däremot drar Mats Jönsson fel slutsats av mitt resonemang om regionens kostym för välfärdsproduktion. Jag vill ha ut mer välfärd för skattepengarna. Det går att göra all välfärdsproduktion som skola, äldreomsorg, sjukvård, liksom sophantering, avloppsskötsel och annat, effektivare, Utan att privatisera.
Jag har många gånger skrivit om att främst Socialdemokraterna, som är den kommunala välfärdens skapare i Sverige, borde ägna all kraft och energi åt att göra just den kommunala välfärdsproduktion, så effektiv och bra som möjligt. Främst för alla brukarna, det vill säga eleverna, de äldre, de sjuka och medborgare. Men också för de anställda. Regionen måste bli en mönsterarbetsgivare.
Det finns många förebyggande åtgärder, som regionen kan vidta, som minskar onödiga kostnader och mänskligt lidande. Tillsammans med facken kan många förändringar göras i sättet att bedriva den kommunala välfärden, så den blir mer brukarinriktad och stimulerande för de anställda. Flera framgångrika kommuner har ägnat kraft åt att skapa heltider, ordna sommarjobb åt unga, motverka vräkningar och med okonventionella samarbeten med näringslivet minskat ungdomsarbetslösheten.
I alla organisation handlar det om att alla ska göra rätt saker och inte en massa dubbeljobb, felaktigheter och onödiga åtgärder. Ofta vinner man i effektivitet på att ge personalen större inflytande. Med fackens hjälp kan också förändringar göras, som annars inte skulle vara möjliga. Det ger kanske en något mindre, men en ny och mer passande kostym.
Privatiseringar ger oftast färre jobb på Gotland, i bästa fall lägre kostnad, men inte säkert bättre för brukarna. Då är det bättre att den politiska ledningen i samverkan med facken effektiviserar den kommunala välfärdsproduktionen.