Ny gasläcka!

Putin på besök. Hos Nord Streams ledningsläggare.Foto: Dmitry Lovetsky/scanpix

Putin på besök. Hos Nord Streams ledningsläggare.Foto: Dmitry Lovetsky/scanpix

Foto: Dmitry Lovetsky

Politik2011-03-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det har inte talats och skrivits så mycket om Nord Stream sedan ledningen började läggas. Det innebär INTE att alla problem med ledningen försvunnit. Den innebär fortfarande att Västeuropa bygger in sig i ett strategiskt beroende av rysk gas. Den leder fortfarande till att Ryssland får ökade möjligheter att använda sin energiexport som ett utrikespolitiskt verktyg. Lydiga länder kan belönas medan uppstudsiga länder kan bestraffas. Vilket leder till anspänning snarare än avspänning i Östersjöområdet.

Kanske får frågan något av en renässans nu, sedan Dagens Nyheter i går publicerade en fyrasidig artikel baserad på dokument från Wikileaks.

Dessa dokument bekräftar i huvudsak sådant vi redan visste eller anande. Som att Nord Stream sågs och ses som ett politiskt oerhört viktigt projekt av Rysslands regim. Ett dokument från USA:s ambassad i Moskva citerar i november 2007 Dmitrij Paljanskij, EU-samordnaren på Rysslands utrikesdepartement. Ledningen ska byggas, säger Paljanskij, trots högljudda protester i Sverige, Polen och Estland:

- Den kan inte stoppas. Inte ens av ett stort EU-land som Polen.

Ändå ingår det i Nord Streams strategi att försöka framstå som ett kommersiellt företag, baserat i Schweiz, snarare än ett ryskt eller rysktyskt företag. Vilket blir mer än lite löjligt när man betänker att huvudägaren Gazprom är ett statligt ryskt företag och styrelseordföranden är före detta förbundskanslern Gerhard Schröder.

Dokumenten ger också lite information om "gaskriget" mellan Ryssland och Ukraina i december 2008. Det var då Ryssland stängde av gaskranarna mitt i smällkalla vintern, vilket även drabbade EU-länder som köper gas i Ryssland som fraktas genom Ukraina.

Analytiker knutna till USA:s ambassader i Kiev och Moskva kommer till mycket tydliga slutsatser. En av dem skriver:

"Det är helt enkelt ett fall av utpressning". Kremls budskap till Europa är: "Vi sa att ni skulle bejaka Nord Stream, så kom inte till oss och klaga när ni inte får någon gas via Ukraina."

Även om det var budskapet, så borde EU-länderna ha dragit den mer långsiktiga slutsatsen av gaskriget att det inte är en god idé att göra sig strategiskt beroende av rysk energi. Men så blev det inte.

Tvärt om har Nord Stream varit en prioriterad fråga även för Tysklands regering. Nord Streams vd Mathias Warnig beskriver relationen för USA:s Moskvaambassadör i juni 2009. Enligt Warnig har han "regelbunden, direkt tillgång" till kanslern Angela Merkels stab.

Sveriges regering pallade inte trycket, och sade tillslut ja till gasledningen Vi vet ännu inte vad priset för detta blir.