Nu stiger skatten som avskaffades

Foto: Tillfälliga Fotografer

Politik2008-10-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Samtidigt som Alliansen börjat återhämta sig och äntligen fått lite grepp på oppositionen, så pågår i det tysta något som undergräver hela processen. Det är 2,3 miljoner fastighetsägare som nyligen fått reda på det nya taxeringsvärdet på kåken. Och många av dem är inte lika övertygade som regeringen om att fastighetsskatten har avskaffats.
Nå, det kallas för en kommunal fastighetsavgift numera. Men i en artikel i GA i går beskrivs hur bara 40 procent av de gotländska småhusen har ett taxeringsvärde över 800 000 kronor (vilket innebär maximal fastighetsavgift). Det innebär att 60 procent av de gotländska småhusen har ägare som nu får känna av kraftigt höjda fastighetstaxeringar. Det är många besvikna väljare, det.

I valrörelsen 2006 var fastighetsskatten en vinnarfråga för Alliansen. Före detta statsministern Göran Persson har gått så långt som att hävda att frågan avgjorde valet.
Så långt vill inte jag gå. Socialdemokratins förtroendeproblem var större än så. Men för all del, det var ingen överlägsen valseger och löftet om fastighetsskatten bidrog starkt till att Alliansen kunde vinna.

Nu slår dessutom taxeringsavgifter igenom i en tid då det finns stor anledning tro att fastighetspriserna kommer att sjunka, åtminstone i stora delar av Sverige. Arbetsmarknaden viker, långivningen blir mer restriktiv och köparna blir mer försiktiga med att dra på sig stora skulder. Taxeringsvärdena riskerar att bli högre än försäljningspriserna. Det kommer inte precis att öka fastighetsskattens... förlåt, fastighetsavgiftens popularitet.

Den borgerliga regeringen bäddade för detta läge när man försökte se till att staten även i fortsättningen skulle kunna dra in lika mycket pengar på skatter från fastighetssektorn. Därmed blev det en reform som många tjänade mycket pengar på, medan andra inte tjänade någonting. Ja, för somliga blir fastighetsavgiften till och med dyrare än den gamla fastighetsskatten var (innan upptaxeringen av fastigheten).

Blir därmed fastighetsskatten en förlorarfråga för Alliansen i valrörelsen 2010? Det är inte så säkert. Oppositionens budgetförslag tyder på att vänsterpartierna återinför fastighetsskatten efter ett maktskifte. Dessutom vill man höja skatten på högt taxerade hus. Dessa planer skrämmer givetvis många som sitter i hus som blivit dyra, men har måttliga inkomster. Men oppsitionen har inte alls lika stora problem med frågan, som den skulle ha haft om Alliansen genomdrivit en reform som verkligen hade sänkt fastighetsskatten för alla.