Ovanstående rubrik är ett citat från ett av de fyra seminarier som just nu genomförs runtom på Gotland med temat "Att skapa mervärden i den gotländska köttproduktionen". Arrangörer är bland andra LRF och Gotlands Slagteri. Känns lite som en favorit i repris med tanke på det stormöte som anordnades i januari för att bringa klarhet i hur livsmedelskronan fördelas. Resultatet av detta möte var återigen ett konstaterande att mycket pengar försvinner i mellanleden och producenterna får alldeles för lite betalt. Ja i många fall drivs producentföretagen med röda förlustsiffror.
Trots lång startsträcka skymtar nu en ljusning för Gotlands Slagteris kampanj "Smak av Gotland" och precis som nämns inledningsvis "ska sagt bli gjort den här gången". Ica Maxis Paul "Dino" Larsson reflektion vid januarimötet är verkligen tänkvärd i sammanhanget: För att lyckas måste Gotland upp på E 4:an och i det här fallet står E 4:an för Enkelhet, Effektivitet, Engagemang och Envishet. Många framtidsstrateger spår nämligen att intresset för "mervärden" kommer att öka, precis som intresset för kvalitetskött enligt devisen "efter bröd kommer kött". Här har det gotländska jordbruket en stor möjlighet att hävda sig med närproducerat foder och korta djurtransporter till slakteriet. Förhoppningarna är därför stora på den nya ägaren av slakteriet i Visby, där optimismen är stor. Ett 40-tal personer har redan nyanställts och målet är att återupprätta det gamla hantverket och yrkesstoltheten, som motpol till den storskaliga köttindustrin.
Genom hårdare produktionsregler än för kollegorna nere i Europa blir den svenska maten dyrare. Här talar tyvärr politikerna med kluven tunga, för med hårdare regelverk borde naturligtvis också beslutsfattarna stödja den svenska livsmedelsproduktionen. Det skylls ofta på krångliga EU-regler för offentlig upphandling, men med lite fantasi och en stor portion god vilja går det övergå till mer närproducerad mat.
Förhoppningsvis lyckas man få svenskarna att vara mindre "otrogna" och satsa mer på det svenska. Konsumenterna i bland annat Danmark, Frankrike och England är betydligt mer köptrogna sina inhemska livsmedelsprodukter. Handeln måste också ta sitt ansvar och hjälpa till att bättre synliggöra kvalitetsmaten.
Det är bara att hoppas att man har uthållighet i kampanjen "Smak av Gotland" och att den kan leda till bättre ersättning för de gotländska köttproducenterna. För om inte lantbrukarna snart får mer betalt för sina produkter finns det risk att hela den gotländska livsmedelssektorn havererar. Och utan ett öppet landskap med fungerande jordbruk kommer Gotland att tappa en stor del av sin attraktionskraft som besöksmål.