Krönika
Det finns de som med ett småleende yttrar att budgeten finansminister Andersson (S) presenterade i onsdags innehöll få nyheter. Det må så vara, men budgeten är ett oerhört styrkebesked för vårt samhälle. Under högkonjunktur har finansministern idogt iakttagit viss återhållsamhet (trots relativt hög reformtakt), just för att Sverige ska stå starkt när en eventuell kris knackar på.
Nu prövas vi, och nu prövas svensk ekonomi. Tack vare budgetdisciplin finns det nu utrymme att ge en tydlig signal till exempel till de som arbetar i sjukvården att de självklart kommer att ha de verktyg och de resurser de behöver för att hantera covid-19. Likaså går signalen till svenska företagare att livskraftiga företag inte kommer att lämnas i sticket. Korttidspermitteringar är en insats, möjlighet att kvitta inbetald skatt mot kommande förluster en annan. System för hyreslättnader är sjösatt, sjuklöneansvaret lindrat. Likväl lider många helveteskval just nu, endera på grund av sjukdom eller på grund av det som följer i virusets spår.
Alla jobb, alla företag kommer inte vara möjliga att rädda. Men med de åtgärder som nu sjösätts på löpande band ökar chansen för överlevnad för många. Arbete pågår fortsatt för att lindra effekterna av viruset och jag hoppas att mer kommer att aviseras som träffar de riktigt små aktörerna.
I den tid vi befinner oss är det oerhört viktigt att förstärka välfärden, som i och med budgeten förses med ett permanent tillskott i mångmiljardklassen. Slopad karensdag, mer resurser för tillfällig föräldrapenning och att fler omfattas av a-kassa och andra typer av omställningsstöd är också viktiga pusselbitar när Sverige med samlade krafter återhämtar sig från covid-19.
Vi kommer slita med sviterna av covid-19 under lång tid och ju bättre vi håller samman, desto bättre kommer återhämtningen gå. Att rädda liv, att minska smittspridningen och att lindra konsekvenserna av viruset måste vara högsta prioritet. Att just dessa tre löper som en röd tråd genom budgeten känns oerhört betryggande.
Vilken nation som valt den bästa strategin, vet vi inte på länge än. Jag är dock lättad över att den initiala ”hamstringen” tycks ha upphört, för att ersättas av mer av ideella hjälpinsatser och grupper där man delar med sig, och att allt fler sätter sin lit till ledarskap från expertmyndigheter och regering. Ett starkare samhälle, ett tryggare Sverige är målet, också i tider av covid-19.
Som gotlänning är jag för övrigt nöjd med hur snabbt regeringen upphandlade flygtrafik för Gotland. Att vi har tillförlitliga kommunikationer är avgörande i så många avseenden, även nu.