Nu lämnar vi oljan

Politik2006-06-29 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Göran Perssons oljekommission har nu lagt sin rapport. Den sätter upp djärva mål för minskningen av vårt oljeberoende fram till 2020. Högst är målet för uppvärmningen av bostäder och lokaler. Där är målet att vara helt oberoende från oljan till 2020. Det är fullt realistiskt. Oljeanvändningen för att värma upp lokaler har de senaste trettio åren minskat med 70 procent. Där går det att ersätta oljan med fjärrvärme, bättre isolering och med biobränslen och solceller.
På samma sätt lär det gå att minska industrins oljeanvändning med 25- 40 procent med olika metoder. Det knepiga blir att minska oljeanvändningen vid vägtransporterna. Men målet är att halvera oljanvändningen vid vägtransporter. Då kommer fler och snabbare tåg att spela stor roll.
Oljekommissionens förslag bygger på att politiken, marknaden och vetenskapen samverkar. Ingen ensam klarar att göra Sverige oljeoberoende. Men samverkan mellan en aktiv politik, marknadens drivkrafter som söker billigare energi och vill tjäna pengar på hållbar teknik och produkter. För att utveckla energikällorna behövs vetenskapens teknikutveckling. Både för biobränslen och solenergin. För att få fart på solenergi behövs ett teknikskutt. För att utveckla biobränslen krävs större och mindre teknikmodifieringar.
Självklart ska också ekonomiska incitament användas. I all offentlig upphandling ska det ställas krav på energikällor och hållbara lösningar. Eftersom stat och kommun köper så mycket kommer det påverka näringslivet. Ska de kunna sälja sina produkter måste de göras energisnåla och med hållbar energi. Då duger inga bensinslukande fordon.
Kommissionen säger nej till svenskt aktivt stöd till utbyggnaden av naturgasnätet i Östersjön. Det kan bromsa utvecklingen av biogaser och därför säger kommissionen nej till mer naturgas. Men ja till att så effektivt som möjligt använda den som finns på Västkusten. Och kommissionen säger ja till en storsatsning på vindkraften och biobränslen. Lantbruket kommer att få en stor roll i energiomställningen. Skogsbruket måste effektiviseras för att vi ska få ut mer biobränslen och åkermark ska användas till energiskog och andra energigrödor. Kommissionens storsatsning på biobränslen ligger helt i linje med de framtidsplaner som LRF och alerta jordbrukare på Gotland och i Sverige vill ha.
Om Göran Persson och socialdemokraterna får fortsatt förtroende att regera landet kommer alla förslagen och mer därtill att genomföras för att ta landet ur oljeberoendet. I så fall får lantbruket en säker inkomstkälla och kollektivtrafiken kommer att byggas ut, med stor satsning på tågen. Men också statens stöd för nya bränslen. Både genom miljöskatter som förändrar efterfrågan och genom forskningsstöd för teknikutveckling. Oljekommissionens rapport är ett viktigt första steg för att ställa om Sverige. Genom detta får vi inte bara en bättre miljö, det kan ge ökad tillväxt och fler jobb också.