Nu har "ny tjänst" blivit "populär"
Uppochnedvända världen.arkivFoto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Andra "populära" inrättningar i svenska samhället är inkomstskatten, fordonsskatten, fastighetsavgiften, TV-licensen, moms och nätavgifter till elbolag.
När kommunen i våras skickade ut information om en "ny tjänst" - det vill säga boendeparkering - så väckte det bara ännu mer ilska hos redan irriterade medborgare.
Varför kalla något vid ett oriktigt namn?
Ingen lär väl inbillas att en avgift är något annat än en avgift, bara för att man kallar den för en tjänst.
De som nu får höra den avgift de nyss tvingats att betala kallas för "populär", blir naturligtvis också arga.
Ilskan är ett hälsotecken. Vi har inte stukats som Storebrors undersåtar i George Orwells roman 1984. Språket har inte förvrängts så att vi inte längre ens kan tänka fritt och självständigt.
Visst finns det sådana tendenser även i vårt samhälle. Tillfällen då man försöker (och ibland lyckas) lansera ord och begrepp som döljer sina verkliga betydelser.
År 1989 införde den dåvarande socialdemokratiska regeringen en lag om vad som officiellt benämndes "tillfälligt sparande". Lagen gick bland annat ut på att alla privatpersoner skulle "spara" pengar (tre procent av slutskatten). Under tvång. Och staten hade hand om pengarna.
Åtgärden döptes strax om till "tvångssparande". Så benämndes den i debatten och så var den känd av medborgarna.
Den som vill kan försöka ägna sig åt nyspråk, men den som är för klumpig kommer aldrig att kunna kontrollera språket.
Därför kommer avgiften för boendeparkering i Visby innerstad aldrig att bli känd som en "populär tjänst".
Och till sist: i sin självbiografi kallade förre finansministern Kjell-Olof Feldt tvångssparandet för "det dummaste jag gett mig in i".