Nu behöver vi trotsa trenden

Politik2008-11-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När företagsledningen har bestämt sig är det svårt att vända skutan. Inga argument bet. Nimbus lägger ner i Visby, säger upp all personal och utvecklar anläggningen i Mariestad istället.
Att bli av med jobbet är alltid en smäll. När resten av ekonomin också är på nedgång är det extra tungt. Det finns ljusglimtar. GA beskrev några i en artikel i fredags, där man bland annat berättade om företaget Eltel Networks som ökat personalstyrkan från 30 till 50 under året.

Just båttillverkare tillhör de branscher där lågkonjunkturer slår igenom extra hårt. Även exempelvis bilindustrin och lastbilstillverkarna har fått känna på när både privatpersoner och företag känner sig osäkra på framtiden och väljer att vänta med tunga inköp.
Sverige har stått väl rustat inför den här lågkonjunkturen. Men eftersom Sverige är starkt exportberoende så drabbas även vi. Finansminister Anders Borg klassade i måndags den globala finanskrisen som den värsta sedan depressionen på 30-talet. Det är självklart att detta drabbar de svenska exportföretagen, och därmed hela den svenska ekonomin.

Borgs dystra besked är att arbetslösheten kommer att stiga. I det värsta av de framtidsalternativ som finansdepartementet räknat på passerar arbetslösheten nio procent år 2010. Det råkar också vara nästa valår.
Borg befinner sig i en besvärlig situation. Regeringen stimulerar ekonomin. Skatterna sänks. De offentliga utgifterna ökar. Sammanlagt 32 miljarder kronor. Längre vill Borg inte gå nu. Men både arbetsgivare och fack ropar efter mer. Svensk Näringsliv vill ha satsningar på infrastruktur. TCO vill höja a-kassan och höja barnbidraget. Och så vidare.

Hittills har regeringens politik för arbete i huvudsak varit en framgång. Det kanske verkar motsägelsefullt, men krisen har faktiskt hjälpt Alliansen att återvinna både förlorat förtroende och förlorade väljare. Men det är ju inte givet att det blir så även i framtiden. Speciellt inte när både fack och företagare kräver kraftfullare insatser.

Hur står sig då Gotland i det här läget? Är det självklart att lågkonjunkturen skall slå igenom med full kraft även här? Är Gotlands arbetsmarknad nödvändigtvis en spegel av Sveriges?
Nej, precis som enskilda företag kan trotsa trenden och växa på en krympande marknad så kan en landsända ha en bättre utveckling än en annan. Hela framtiden avgörs inte av världskonjunkturen. Vad vi gör här på ön är fortfarande viktigast.