Nu är det dags att fokusera på häleriet

Politik2007-03-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Narkotikamissbruket är ett gigantiskt problem i hela världen och enorma summor pengar omsätts i den långa kedjan från framställning och odling till brukare. Bara på Gotland omsätter narkotikahandeln över en miljon kronor i månaden. När narkotikafrågan debatteras handlar det oftast om hur man skall stoppa langare och missbrukare och här har till exempel frågan om Hasselas möjlighet att använda narkotikahundar nyligen varit ett hett ämne. Det är viktigt att narkotikaproblemet diskuteras ur olika infallsvinklar och därför får inte en av knarkhandelskedjans mer betydelsefulla länkar glömmas bort. Det handlar om den omfattande häleriverksamheten med stöldgods, vilken är grunden för de flesta missbrukares möjlighet att finansiera sina knarkinköp.
Dagligen rapporteras om inbrott i bilar, fritidshus och på arbetsplatser. Det stulna består ofta av datorer, bilradioapparater, verktyg och mobiltelefoner. Stölderna begås i de flesta fall av missbrukare som snabbt behöver pengar till narkotika. Därför gäller det att fortast möjligt avyttra det stulna och det är här hälarna kommer in i bilden. Dessa köper upp stöldgodset och säljer det sedan via en ibland lång, men välorganiserad försäljningskanal.
Vem köper då stöldgodset? Ja, dubbelmoralen på detta område är utbredd i Sverige. Att bli utsatt för stöld är mycket obehagligt och kränkande. Men när någon berättar om hur billigt man lyckats köpa exempelvis en dator eller borrmaskin är det få som blir upprörda, utan det betraktas ofta som en smart affär. Många handlar naturligtvis i god tro, men långt ifrån alla.
Vi får aldrig förtröttas i försöken att sätta käppar i hjulen för missbrukarnas möjligheter att skaffa pengar till narkotikainköp och ett effektivt sätt är att bryta försäljningskedjan av stöldgods. Här gäller nämligen verkligen marknadskrafterna. Om ingen köper de stulna varorna finns heller inget intresse att stjäla dem. Det är därför hög tid att hälerifrågan kommer in i narkotikadebatten!