Nu är det dags att få ur korken
Det finns inga hållbara argument mot gårdsförsäljning. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hur som helst blev Werner snabbt avslöjad. EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) frågade helt enkelt EU-kommissionen. Konkurrenskommissionären Neelie Kroes konstaterade att Sverige kan göra ett undantag för gårdsförsäljning utan att det statliga handelsmonopolet måste avskaffas.
Sedan dess har remissinstanserna uttalat sig för gårdsförsäljning. Även de statliga verken. Livsmedelsverket. Jordbruksverket. Tillväxtverket. Folkhälsoinstitutet säger visserligen nej. Men vem hade väntat sig något annat?
Över hela Europa kan små lokala alkoholproducenter sälja direkt till besökare. Men de svenska producenterna måste, i bästa fall, hänvisa alla kunder till en butik i någon närbelägen tätort. Och vem skyddas av denna ordning? Vem snubblar in i missbruk av dyrt lokalproducerat vin?
De som säger nej till gårdsförsäljning är de som alltid säger nej till alkohol, hur den än producerats och hur den än säljs. De offrar svenska odlare för att kunna driva denna symbolfråga in absurdum.
Tyvärr finns dessa extremister väl representerade i både riksdagen och Alliansen. Det är väl därför regeringen dröjer med att komma till skott.
En av motståndarna till gårdsförsäljning stod tvåa på Kristdemokraternas valsedel i EU-valet. Sofia Modigh, hämtad från nykterhetsrörelsen. I ett svar till en kritisk bloggare som jag råkade surfa förbi på nätet skriver Modigh:
"Att jag händelsevis är helnykter har föga med frågan att göra. Jag bedömer den alkoholpolitiskt. Om du anser att jag överdriver farorna med gårdsförsäljning av alkohol så vill jag tydliggöra att jag anser att du romantiserar den och underskattar marknadsekonomins kraft. Det är just för att vi har monopol som gårdsförsäljning får en sådan sprängkraft. Det är därför den blir intressant för de stora alkoholföretagen som vill gena förbi Systembolaget och som faktiskt vill att vi ska dricka mer i Norden."
Sofia Modigh tycks oroa sig för att de internationella alkojättarna ska starta vingårdar i Sverige för att kunna sälja plonk i bulk. Hur ska de kunna räkna hem det, när svenskproducerat vin oundvikligen blir dyrare än de utländska viner bolaget säljer? Skulle de drivas av någon ideologisk oegennyttig iver att producera och öppna butiker i svensk gles- och jordbruksbygd?
Argumenten mot gårdsförsäljning håller inte. Hotbilderna är inte trovärdiga. Regeringen har svettats med korken länge nog nu. Det är dags att öppna vingårdarna för kunderna.