Norges nya regering har tagit form

Politik2013-10-17 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Blir det i Sverige som i Norge kanske vi har en koalitionsregering mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna? Inte nu men kanske om några mandatperioder.

Förra veckan kom besked om det nya regeringsprogrammet från den högerblå regering som är på väg att bildas i vårt västra grannland. En regering till höger om höger, som avgående statsministern, socialdemokraten Jens Stoltenberg, uttryckte det.

Norska högerledaren Erna Solberg har som regeringsbildare meddelat att det är åtta programpunkter som utgör basen för regeringsprogrammet. Där finns inte miljön och klimathotet med.

Den nya minoritetsregeringen mellan Høyre och Fremskrittspartiet, FrP, har nu presenterats. Statsminister blir Erna Solberg, finansminister FrP-ledaren Siv Jensen och ny oljeminister inte den väntade nestledaren i FrP Ketil Solvi-Olsen, som fick kommunikationerna i stället, utan Tord Lien medan Høyre tar hand om utrikesposten, försvar, näring, kultur med mera.

Mindre trygghet

Bland de saker den nya koalitionen avser att genomföra hör att luckra upp lagarna för löntagares anställning så att deras trygghet ska bli mindre och arbetsgivarnas ställning stärkas.

Utöver det ska norska systembolaget få längre öppettider. Mycket pengar ska läggas på att bygga vägar och hastigheten på norska motorvägar ska höjas till maximalt 130 kilometer i timmen. Dessutom ska den hittills obeväpnade polisen beväpnas. Därutöver utlovas skattesänkningar för dem som arbetar samt borttagen arvsskatt och minskad bolagsskatt.

Fler privata inslag i vården och vårdval för patienterna är annat som utlovas i regeringsprogrammet, liksom en ännu lite tuffare politik mot flyktingar/invandrare.

Ett försök, det lär inte bli lätt, att slå ihop ett antal av de minsta av Norges totalt 428 kommuner finns också med bland regeringspunkterna, liksom ingen oljeprospektering vid Lofoten (krav från Kristeligt Folkeparti och liberala Venstre för att stötta minoritetsregeringen).

Främlingsfientlighet

Att just det rika oljelandet Norge blir det första landet i Norden med ett främlingsfientligt parti i regeringsställning är sorgligt. Just norrmännen borde, efter Utöya-massakern på unga socialdemokrater, vara väl införstådda med vad främlingsfientlighet och högerextremism kan leda till.

Det norska Fremskrittspartiet och svenska Sverigedemokraterna är inga direkta systerpartier, men de har ändå ett på många sätt liknande språkbruk och politiska program.

Granskare av högerpopulistiska och främlingsfientliga partier, exempelvis Expos Axel Bengtsson, beskriver likheterna så här: Båda partierna vill kraftigt minska invandringen, och riktar udden mot muslimer. Båda partierna är stockkonservativa i det att de vill ”ta krafttag mot brottsligheten och kraftigt skärpa straffen” samt ”stärka kärnfamiljen”. Båda partierna vill minska biståndet, men satsa på ett starkt försvar.

Stödparti åt svenska regeringen

I Sverige agerar SD i åtta av tio omröstningar i riksdagen som stödparti åt Fredrik Reinfeldts borgerliga minoritetsregering.

Sällan eller aldrig säger Reinfeldt något om detta i partiledardebatterna eller när han intervjuas av olika medier. Här fungerar Sverigedemokraterna som ett tydligt stödparti åt regeringen i flertalet fall.

I Norge där numera 28 000 svenska ungdomar arbetar (Norges ungdomsarbetslöshet är 8,6 procent mot Sveriges 23,7) går numera de blå och de brunblå ännu lite längre och ingår inom kort i en ny minoritetsregering. Så långt har det inte gått i Sverige.

Inte ännu, men kanske om några mandatperioder?