Nordiska äpplen och päron

Höyres Erna Solberg. Bildar regering med Fremskrittspartiets Siv Jensen.

Höyres Erna Solberg. Bildar regering med Fremskrittspartiets Siv Jensen.

Foto: Junge, Heiko

Politik2013-10-02 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sent omsider har Norge fått en ny regering. Statsministern Jens Stoltenberg packar ihop och den nya borgerliga regeringen tar vid.

På måndagskvällen stod det klart att det blir en minoritetsregering sammansatt av representanter från Höyre och Fremskrittspartiet (FrP), med stöd i Stortinget från Kristelig Folkeparti eller Venstre. De borgerliga partierna har redan kunnat enas om ökad ekonomisk frihet såsom slopad förmögenhetsskatt och arvsskatt. Och snart kommer även norrmännen få sin egen variant på jobbskatteavdraget med minskad skatt på arbete.

Trots vissa politiska överenskommelser vill varken Kristelig Folkeparti eller Venstre sitta i samma regering som populistiska Fremskrittspartiet. Höyreledaren tillika blivande statsministern Erna Solberg har gjort klart att partierna har möjlighet att ingå regeringssamarbete när de vill.

Det norska valet må ha varit en seger för borgerligheten, men det var framförallt en seger för Fremskrittspartiet. Trots att partiet förlorade stöd i Stortinget har det vunnit något betydligt större: en plats i regeringen.

Betyder Fremskrittspartiets inträde i den norska regeringen att Alliansregeringen kan öppna för att ingå samarbete med Sverigedemokraterna 2014? Knappast.

Det finns betydande skillnader mellan Sverige och Norge. För det första är SD och FrP mycket olika partier. Sverigedemokraterna är ett fåfrågeparti medan Fremskrittspartiet har en heltäckande politik. SD har sina rötter i den nynazistiska rörelsen. FrP grundades 1973 som ett borgerligt missnöjesparti som ville sänka skatterna och minska byråkratin.

Det är talande att även Fremskrittspartiet betraktar Sverigedemokraterna med skepsis. FrP:s partiledare Siv Jenssen intervjuades i Expressen i samband med det norska valet (8/9). Där betonade hon att partiet har mer gemensamt med Folkpartiet och Moderaterna, och att hon inte kommer att ha någon kontakt med Sverigedemokraterna.

Det är viktigt att förstå vilket politiskt klimat som Fremskrittspartiet verkar i.

De flesta norska partier företräder en restriktiv linje gällande invandringspolitik, det är inget unikt för Frp. Höyre skriver klart och tydligt på sin hemsida att de vill se en strängare invandringspolitik, vilket säger en del med tanke på att Norge i dagsläget har en sträng invandringspolitik. De norska Socialdemokraterna, Arbeiderpartiet, anser visserligen att invandringen i grunden är gott. Men de betonar betydelsen av att det sker kontrollerat och menar att reglerad invandring är en förutsättning för lyckad integration.

I Sverige vore det otänkbart om ett parti uttalade liknande ståndpunkter som de ”rumsrena” norska partierna gör. Det går alltså inte att jämföra vad som sker i norsk politik med eventuella svenska scenarion. Till skillnad från Höyre har Moderaterna regeringen varit pådrivande för en mer generös arbetskraftsinvandring. Det kan vara gott att minnas skillnaderna mellan Norge och Sverige, och SD och FrP, inför valet 2014.