”Partiet har ingen tro”, skriver Ulla Pettersson i GT 18 april. Det kan äga sin riktighet men partier runt om i världen utövar makt över kyrkor eller samarbetar med kyrkor och för på så sätt politik eller politikområden in i vardagen, i den religiösa eller icketroende vardagen.
Till min stora förvåning tillägger Ulla Pettersson ”som icke troende har jag svårt att förstå hur tro och politisk åskådning påverkar varandra. Men det behöver jag ju inte heller. Det får var och en ta med sin Gud”, skriver hon.
Hoppsan, säger jag och sätter morgonkaffet i vrångstrupen. Är det din uppfattning, Ulla Pettersson eller var det en ”freudiansk slip”? Vad är i så fall den kristna högern i USA i dina ögon, om det inte är tro och politisk åskådning som påverkar varandra? Det måste du förklara.
Apartheidpolitik
Vem drev hårdför apartheidpolitik om inte Dutch Reformed Church i Sydafrika, därför att man av Gud ansåg sig som det utvalda folket. Vem smugglade in pengar till olika rättegångar i Sydafrika under samma tid som understöd till tillfångatagna ANC medlemmar om inte kyrkorna, också svenska kyrkor.
Det var ett i allra högsta grad politiskt ställningstagande om än i det fördolda. Och var Olof Palme eller den dåvarande socialdemokratiska regeringen kom in i bilden, kommer historieskrivningen att visa. Det finns otaliga exempel på hur tro och politisk åskådning påverkar varandra. Före detta ärkebiskopen Desmund Tutu är symbolen för detta i Afrika.
Korståg och religiös moral
Korstågen genom tiderna, kristna eller muslimska, är inget annat än religion sammanblandad med politik. Ta trettioåriga kriget med Gustav II Adolf eller Osmanska riket som uppstod ur korståg, som exempel.
Regeringar oavsett partitillhörighet har med hjälp av statskyrkan upprätthållit en religiös moral. Kvinnorna har blivit dess kulturbärare, synliggjord i klädedräkt. Hela vår kvinnohistoria vittnar om detta. Förbjudna kvinnoyrken. Kvinnliga lärare som fram till 1938 fick lämna sina arbeten om de ingick äktenskap. Abortlagstiftningen är tro och politik.
Hbt-rörelsen har sprungit ur det gemensamma förtrycket av religion och politik. Hur många politiker och riksdagsledamöter av olika politiska åskådningar har över årens lopp sagt nej till homoäktenskap, till exempel, utan att tillhöra vare sig en kyrka eller en specifik religion.
Kyrkornas makt
Kyrkorna eller religionsutövare har i samarbete med staten haft och har fortfarande i olika delar av världen en oerhörd makt över enskilda människors liv. Har du frågat dig varför Sverige har en utsedd ambassadör att bevaka Vatikanstaten om inte för att utöva politik?
Oavsett vilken politisk åskådning du tillhör har du svårt att frigöra dig från det som religionen under årtusenden har ställt till med. Om du inte inser det, är det dags att fundera, Ulla Pettersson.