LIBERAL KOMMENTAR
Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Många av de stora landvinningarna för ett jämställt samhälle står liberaler bakom. Det var liberaler som drev igenom allmän och lika rösträtt, Folkpartiet drev igenom en jämställdhetslag och det var Bengt Westerberg som införde en ”pappamånad” i föräldraförsäkringen.
Liberalismen har en stolt feministisk historia som vi liberaler ska vårda, inspireras av och utveckla. Men det finns fortfarande många utmaningar kvar.
En av dagens stora utmaningar på jämställdhetsområdet är kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden och deras löneutveckling. I dagens Sverige tjänar kvinnor i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre under sin livstid än en man. För oss liberaler är detta oacceptabelt!
En av de största bovarna till detta är det ojämlika uttaget av föräldraförsäkringen. Under 2012 tog kvinnor i Region Gotland ut 75 procent av dagarna. Kvinnor tar också i regel ett betydligt större ansvar för vård av sjukt barn (VAB) och för att få familjens vardag att gå ihop väljer många fler kvinnor än män att gå ner i arbetstid.
Den svenska föräldraförsäkringen är i grunden bra och har gjort att det går att förena yrkesliv och barnafödande. Men det ojämlika uttaget av föräldraförsäkringen leder till en skev fördelning av ansvar som kan prägla, framförallt kvinnors, hela liv. Kvinnors längre perioder av föräldraledighet verkar hämmande på både löneutveckling och karriär.
Arbetsgivare väljer i högre utsträckning bort kvinnor då de anses som riskarbetskraft eftersom sannolikheten för att en kvinna ska vara borta från jobbet i längre perioder är betydligt större än att en man är det.
Så länge det är på detta vis kommer rationellt agerande arbetsgivare fortsätta att ge män prioritet. Även kvinnor som inte har några barn får ”kvinnoböter” då de också förutsätts vara frånvarande på samma sätt eftersom arbetsgivare inte vet vilka individer som kommer att vara borta mer, och därför tar det säkra före det osäkra.
Att kvinnor tjänar sämre än män påverkar naturligtvis även framtida pension och begränsar kvinnors ekonomiska självständighet och frihet. Hälften av alla kvinnliga pensionärer får i dag garantipension och tvingas leva på 5 000-8 000 kronor per månad. Mot denna bakgrund och denna vetskap har Folkpartiet under sitt landsmöte fattat beslut om att inför en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen. Vi anser att det är rimligt att staten kan ställa motkrav på de socialförsäkringar och bidrag som den tillhandahåller.
Med beslutet på vårt landsmöte visar vi i Folkpartiet att konsekvenserna av föräldraförsäkringens nuvarande utformning är orimliga, för samhället och framförallt för enskilda individer. Vi inser att löneskillnaderna inte kommer att minska förrän skillnaderna i ansvaret för barn och det obetalda arbetet minskar och därför måste vi fokusera insatserna hit. Därför tror vi att fler öronmärkta månader kommer att göra skillnad.