Nobelfirandet en borgerlig institution
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ceremonin är naturligtvis, och med rätta, inte politisk i ordets mest strikta bemärkelse. Men den förkroppsligar ändå djupt borgerliga värden som på alla andra dagar än den tionde december tycks ha glömts bort i Sverige. När annars lovordar vi så tydligt bildningens, kunskapens och reflektionens betydelse? Vilka andra dagar firar vi den enskilda människans förmåga och skaparkraft? Svaret på de frågorna bidrar kanske till att förklara varför svenska pristagare så ofta lyser med sin frånvaro i Nobelsammanhang.
Prisutdelningen och banketten på kvällen i Stockholms Stadshus präglas dessutom av en estetik som för tankarna till en helt annan tid än vår egen. De vackra högtidsdräkterna och de långa matsalsborden är som hämtade ur Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander". Möjligen skulle man därför kunna hävda att Nobelfirandet också är en hyllning till den skönhetsbejakande kulturkonservatism som under hösten och vintern har debatterats och närmast enhälligt förkastats på de stora tidningarnas kultursidor.
Nobeldagen borde alltså vara mer kontroversiell i vissa kretsar. Ändå är det alldeles tyst bland dem som vanligtvis inte brukar vara sena att kritisera det som kan anses härbärgera borgerliga värden eller bara framstår som omodernt. Men det är förstås inget att invända mot.
Det faktum att Nobelpriset tilldrar sig ett betydande internationellt intresse kan nog delvis förklaras med det högtidliga, traditionella ramverket. Att försöka ändra det vore förmodligen skadligt inte bara för prisets anseende i omvärlden, utan sannolikt också för intresset här hemma och den stolthet som många svenskar känner den tionde december varje år.
Men de värden som Nobelceremonin symboliserar borde givetvis tillåtas komma till uttryck även i andra och mer vardagliga sammanhang, inte minst på lektionerna i skolans klassrum. Varför inte låta banketten i Stockholms Stadshus bli kulmen på ett ständigt men lågintensivt firande av framför allt kunskap och bildning? Det skulle helt säkert bidra till att fler Nobelpris i framtiden tillfaller Sverige.