För de bor eller arbetar på Pjäsen är det absolut viktigaste att Region Gotland får ordning på verksamheten så att alla upplever att den fungerar väl. Ja, det är väl det absolut viktigaste för oss allihop. GA skrev i går om en medarbetarenkät som blottlägger oordning, vantrivsel och frustration som följt i återkommunaliseringens spår.
Men det vore ju också bra om vi lär oss något för framtiden av det som inträffat. Och vissa har mer att lära än andra.
En återkommunalisering innebär ju inte per automatik att det går som det gjort för Pjäsen. Men jag tvingas ju konstatera att det finns undersökningar som visar att omsorgspersonal i privata verksamheter trivs bättre och är mindre sjukskrivna än sina kommunalt anställda kollegor. Dessutom är de som bor i privata särskilda boenden mer nöjda med verksamheten än de som bor kommunalt. I genomsnitt.
Uppenbarligen är det något med hur besluten fattas och verksamheten styrs, med engagemanget och organisationsformen, som gör att många privata äldreboenden fungerar väl. Även om de också lyckas leverera en vinst.
Därför bör man väl inte återkommunalisera ett särskilt boende om det inte finns särskilt goda skäl. Som att verksamheten på just det boendet inte fungerar alls så väl som man har anledning att kräva.
Men när Region Gotlands rödgröna majoritet bestämde att Pjäsen skulle återkommunaliseras så var det precis tvärt om. Man var inte alls missnöjda med verksamheten. Tvärt om. Region Gotland skulle ta tillbaka ansvaret för driften just därför att man var så nöjda med Pjäsen och Attendo. Den 21 juni 2012 skrev Hanna Westerén (S) och Lars Åkerlund (V), som då var ordförande och vice i socialnämnden, en insändare i GA om varför Region Gotland skulle ta över:
”Attendo Care har drivit Pjäsen med god kvalité och till en förhållandevis låg kostnad. Vi tror att Region Gotland kan göra detsamma.”
”Om effektiviseringar och samordningsvinster visar sig vara möjliga också när Region Gotland driver Pjäsen, kommer dessa gotlänningarna till del, och försvinner ingen annanstans. Med tanke på hur utvecklingen ser ut på äldreomsorgsområdet de kommande åren, anser vi att vi helt enkelt inte har råd att avvara de erfarenheter som kan göras i egen drift av Pjäsen.”
Region Gotland skulle alltså ta över driften för att lära sig hur man ska göra. Westerén och Åkerlund avslutade insändaren med:
”Pjäsen är i det här sammanhanget juvelen i kronan, en otroligt viktig strategisk pusselbit så väl när det gäller kostnadsutveckling som övrigt utvecklingsarbete. Att ta tillvara den juvelen anser vi är att ta ansvar för våra gemensamma tillgångar.”
Man kan ju inte påstå att Regionens ”lärotid” med Pjäsen har varit speciellt framgångsrik. Från vilken ny privat entreprenör hade man accepterat så svåra inkörningsproblem?
Men Hanna Westerén verkar fortfarande tycka att det var en bra idé att Regionen tog över. I en nyhetsartikel i GA för en knapp vecka sedan (19/11) ångrar hon sig inte alls, även om hon samtidigt medgav att det finns problem. Då med anledning av en rapport från en oanmäld inspektion då en avdelning var rörig och ingen ordinarie personal var på plats. Samtliga avdelningar beklagade sig över den röriga vikariesituationen under sommaren. Och på en av avdelningarna hade de boende inte fått komma ut på hela sommaren. Men Westerén hade ändå bara lite marginell efterklokhet om hur övertagandet borde ha gått till.
– Projektledaren för övertagandet borde ha jobbat längre. Det var svårt att övertagandet sammanföll med semestrarna.
Men det var ju för hela friden sommaren 2013 som Regionen tog över. Inte nu i somras. Den gånga sommarens problem inträffade ju ett år efter att Regionen tog över driften.
Det viktigaste i all undervisning är att eleven verkligen vill lära sig något. Den viljan verkar tyvärr inte finnas i det här fallet.