Nej det är inte okej

Politik2014-04-28 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Vissa hävdar med bestämdhet att kvinnor självmant väljer lågavlönade jobb. Att det inte finns någon struktur eller makthierarki som gör att kvinnodominerade arbeten oftast är sämre betalda och har sämre villkor än mansdominerade yrken. Skillnaderna mellan mäns och kvinnors löner skulle alltså jämnas ut bara kvinnorna valde andra yrken.

Kommunal lämnade förra veckan veckan rapporten ”Är det här ok? – en rapport om de visstids- och timanställdas verklighet”. Det är en intressant läsning om det som redan är känt men som behöver belysas och sättas i ett sammanhang. För ingen verkar hittills bry sig särskilt om villkoren för denna grupp.

Till exempel jobbar nära hälften av alla tillsvidareanställda i äldreomsorgen på så kallade delade turer. Du har alltså ett arbetspass på morgonen, sen är du ledig flera timmar utan betalning för att ha pass nummer två fram mot kvällen. Inte som undantag utan regel. För de som går på timme eller visstidsanställning är andelen ännu större, där går mer än hälften (60 procent) på delade turer.

Som en möjlighet kan det självklart vara positivt att kunna dela upp sin dag på det sättet. Man hinner göra ärenden under dagen eller något annat som gör att den delade arbetsdagen underlättar.

Men har du långt att åka till ditt arbete kan dessa timmar istället bli en enda lång väntan.

Är det en slump att det är just de visstids- och timanställda som har mest av denna sortens arbetstid? Liksom att de har i snitt 3 500 kronor lägre lön i månaden, saknar möjlighet till kompetensutveckling för att höja sin lön och andra saker som är en självklarhet (eller borde vara) för den som är tillsvidareanställd?

För att klara verksamheten är det en nödvändighet att ha vikarier och timanställda man kan kalla in vid behov. Men Kommunals rapport visar också ett mönster att denna möjlighet missbrukas. För samtidigt som andelen visstidsanställda ökar, minskar andelen tillsvidareanställda. Man har samma behov av arbetskraft men har hellre personal på otrygga och osäkra anställningar. Det är inte så det var tänkt.

Och om det är så våra offentliga anställningar ska fungera borde det även vara så för brandmän, datatekniker och andra områden där arbetsmängden ökar under vissa perioder för att vara lägre andra delar.

Hur det ser ut på Gotland med delade turer får vi förhoppningsvis svar på i dag i samband med Anna Andersssons (C) interpellation om just detta.

Lönen är ett sätt att locka till sig personal, här borde rimligen lönen vara högre för dem som inte kan åtnjuta de fördelar och den trygghet en tillsvidareanställning ger. Men lönen är inte allt, goda villkor, inflytande och delaktighet är något som de flesta både värderar och kräver. Tyvärr verkar ingen av dessa faktorer prägla kommunernas strategier för äldreomsorgen så svaret på Kommunals fråga är kort och gott att nej, det här är inte okej.