Nätverk är bra för ön

Nytt gäng. Johanna Schenck med dottern Alva på armen. Från vänster bakom dem står Silvy Strand, Nicole Karmefjord, Anna Svedlund och Ann Ivarsson.

Nytt gäng. Johanna Schenck med dottern Alva på armen. Från vänster bakom dem står Silvy Strand, Nicole Karmefjord, Anna Svedlund och Ann Ivarsson.

Foto: Tommy Söderlund

Politik2011-02-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det finns många nätverk av olika slag på Gotland. Alla som driver företag eller slåss för bygdens utveckling behöver bryta åsikter och byta erfarenheter med varandra. Kan man formalisera ett nätverk till en ekonomisk förening eller ett bolag kan man få ekonomi till utbildning, rådgivning och annat för att utveckla medlemmarnas förmåga att bli ännu bättre på vad de vill uppnå.

I går kunde vi läsa om nätverket för kvinnliga företagare, Madame Herr Donner. De som drog igång nätverket har nu lämnat ledningen och lämnat över till en helt ny grupp kvinnor, som ska driva nätverket vidare. Tidigare har Madame Herr Donner fått ett antal miljoner kronor av kommunen och Tillväxtverket. Jag utgår ifrån att de har en del pengar fortfarande för att driva nätverksarbetet vidare. Bara medlemsavgifter räcker väl inte för att få snurr på verksamheten.

Det stora nätverket av företagare av olika sorter, Produkt Gotland, har funnits länge och har betytt väldigt mycket för medlemsföretagen. Framför allt som just nätverk där företagare i olika branscher träffats och sett att de har likartade problem och utmaningar och mycket att lära av varandra hur de kan utveckla sina företag. Dessutom har det blivit mycket affärer mellan företagen i nätverket Produkt Gotland. De gör snart en resa till kinesiska ön Hainan och på resan finns mycket tid för öns företagare att prata affärer med varandra, utöver de affärskontakter som Kina-resan kan ge.

På samma sätt kan Madame Herr Donner fungera. Det är många unga och nya företagare och då behöver man alltid mycket utbildning, stöd och möjlighet att utbyta erfarenheter om företagandets alla vedermödor. Och hjälp att exponera sig på mässor och att synas. Många av kvinnorna driver företag inom friskvård och för bättre folkhälsa. Det är en växande marknad då alla arbetsgivare måste satsa allt mer på sin personal och deras fysiska och psykiska välbefinnande.

Jag hoppas Madame Herr Donner i sin nya tappning blir framgångsrikt och lyckas stimulera och inspirera de företagande kvinnorna att utveckla sina företag, så de kan anställa så många om möjligt. Nätverksbyggande är bra regional näringspolitik för Gotland.