I går skrev GA om Gotlandssnus på mässa i USA. Jag log mycket brett när jag läste om mässans arrangör Nato, National Association of Tobacco Outlets. Tobakshandlarnas nationella förbund, ungefär. Men förkortningen leder ju till andra associationer.
Det känns logiskt att Gotlandssnus siktar in sig på den amerikanska marknaden. Amerikanerna är vana vid rökfri tobak och snusjätten Swedish Match har sedan länge lanserat snus av svensk typ där.
Enligt Swedish Match såldes mellan 30 och 40 miljoner dosor svenskt snus på den amerikanska marknaden under 2010, och enbart varumärket General fanns att köpa i 1 200 butiker.
Men ett mycket starkt bidragande skäl till att det är Nato och marknaden på andra sidan Atlanten som är mest intressant, är naturligtvis snusförbudet inom EU. Det förbud som Sverige på nåder fick ett undantag ifrån under medlemskapsförhandlingarna.
Förbudet är som utformat för att blockera just svenskt snus. Cigarretter, som är betydligt skadligare för hälsan, är givetvis fortfarande tillåtna. Men det är också nässnus, tuggtobak och en uppsjö av andra rökfria tobaksprodukter.
Regeringen arbetar för att öppna EU för svensk snusexport. Men det går trögt. Man tvingas inte bara slåss med EU och dess institutioner, utan även med statens egna opinionsbildande organisationer som Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet. Så jag förstår att det tobaksbolag som längtar efter att få exportera sina produkter inte håller andan i väntan på att den europeiska marknaden mirakulöst ska öppna sig.
Kanske skulle det gå bättre om regeringen i praktisk handling visade att den tror på vad den säger, när den talar för att EU:s diskriminerande regelverk ska skrotas.
I november skrev handelsminister Ewa Björling en debattartikel i Expressen där hon hävdade:
"Frågan som kommissionen ställer på sin spets är om svenskt snus i framtiden ska tillåtas konkurrera med den fullt tillåtna cigaretten på den inre marknaden. EU tog bort cancervarningen på snus år 2001 och så sent som år 2008 konstaterade EU:s expertkommitté att snus är minst 90 procent mindre skadligt än cigaretter och inte ger några av de livshotande rökrelaterade sjukdomarna behäftade med rökning."
Men hur ser det ut när regeringen får bestämma villkoren på den svenska tobaksmarknaden? I den nyligen presenterade vårpropositionen föreslår man att skatten på tobak ska höjas med tio procent. Och skatten på snus med 13 procent!