De nationella proven borde rättas centralt och inte av lärarna på den skola där eleverna går. Det har jag hävdat länge och Skolinspektionens kontrollrättningar, som GA skrev om i går, ger mig vatten på bönekvarnen. Eleverna tenderar att få bättre resultat än de förtjänar. Och en sådan ordning tjänar ju i längden ingen på. Utom möjligen de skolor som framstår som att de är bättre än de egentligen är.
Det finns flera skäl till att proven bör rättas centralt.
För det första kan lokal "vänlig" rättning leda till betygsinflation.
För det andra kan betygsinflation leda till att elever och föräldrar får felaktig information. Och det är information som är felaktig i två avseenden. Både beträffande elevens individuella kunskaper och beträffande resultaten på den skola där eleven går eller kanske ska söka sig till.
För det tredje kan man även på nationell nivå få ett felaktigt intryck av elevernas kunskaper. En anledning till att ha nationella prov är givetvis att få en uppfattning om det totala tillståndet i riket. Hur bra är den svenska skolan som helhet?
För det fjärde kan mindre nogräknade skolor misstänkas snedvrida provresultaten för att skaffa sig orättmätiga fördelar på andra skolors bekostnad. Att den oron inte är obefogad bevisas av att somliga skolor inte nöjer sig med att rätta nationella proven "snällt". De sätter dessutom betydligt högre betyg än vad ens de felaktigt rättade nationella proven motiverar.
Ytterligare en anledning till central rättning är lärarnas arbetssituation. De är redan alldeles för nedtyngda av den "moderna" svenska skolans krav på administration och dokumentation.
I ett brev till denna ledarsida i juni i år skrev Lärarförbundets förbundsordförande Eva-Lis Sirén om hur hon möter lärare som rättat mer än 500 nationella prov. Ett hästarbete som rimligen stjäl tid från undervisning, där de kunskaper förmedlas som så småningom ska testas.
Alla tjänar på central rättning av nationella prov. Statsmakten får bättre information och det får även elever och föräldrar. Ärliga skolor får en ärligare konkurrenssituation, jämfört med de skolor som kan befaras manipulera resultaten och betygssättningen. Och lärarna får en drägligare arbetssituation där de mer kan koncentrera sig på kärnuppgiften.
Ja, det är faktiskt obegripligt om Skolinspektionens kontrollrättningar inte får långtgående konsekvenser.