På måndag ska vi fira Sveriges nationaldag. Ett tillfälle att vara tacksamma för vår långa demokratiska historia och ett samhälle där människovärdet står högt i kurs.
Men hur ser nästa generation på Sverige och på samhället? Är de unga impregnerade med de värderingar vi behöver dela?
I går presenterades (bland annat i en debattartikel i Dagens Nyheter) resultatet av World Value Survey, en global undersökning av värderingar och attityder hos världens befolkning.
Resultatet från Sverige var oroande. Speciellt bland de unga. Forskningsledaren Staffan I Lindberg skrev om att "21 procent av 18-29-åringarna kan tänka sig att byta parti för en mindre summa pengar". I samma åldersgrupp tycker 26 procent att det vore "ganska eller mycket bra om Sverige styrdes av en stark ledare som inte behövde bry sig om demokratiska val".
Kan det verkligen vara så illa? Är det läge att förfasa sig över "dagens ungdom"?
Det känns mossigt. Och de ungas värderingar är ju i mycket en produkt av dagens samhälle. För gruppen "plus 30-åringar" finns det anledning att fråga sig vilka värderingar det är vi redan har tappat bort.
Hur kan man få uppfattningen att det inte gör något om man säljer sin röst? Kan det ha något att göra med att partipolitiken allt mindre kommit att handla om just värderingar och ideologier? Partierna trängs i mittfältet och företrädarna för allmänna flörtar intensivt med egenintresset. "Rätt och fel" mäts alltför ofta i pengar. Hur påverkas budgeten? Hur påverkas min plånbok?
Om samhällsfrågorna och politiken framstår så, är det i så fall konstigt om man är beredd att sälja sin röst? Är inte det i enlighet med samhällsandan? Ja, är det inte bara att göra sig märkvärdig om man inte är beredd att sälja?
Inställningen till frågan om "en stark ledare" kan spåras i samma ringaktning och devalvering av politiken.
Det är bara sex år sedan som nationaldagen blev en helgdag. Det var en förändring som introducerades "från ovan" av den politiska eliten. Som för att skänka innehåll åt värderingar som var i avtagande. Som partierna försökte motverka den utveckling de själva höll på att genomgå.
Men det innebär ju inte att vi bör avstå från att fira nationaldagen. Tvärt om behöver vi påminna oss hur viktiga de värderingar är som skapar ett anständigt samhälle.