Nära (C)-dialog om trafiken

Politik2011-06-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I oktober ska underlaget för nästa upphandling av gotlandstrafiken bli klart.

Då kommer det också att stå klart om innevarande avtal ska förlängas två år eller inte. Och om upphandlingen ska delas upp i två eller vara utformad som i dag.

Nästa avtalsperiod kommer hur som helst att sträcka sig till slutet av 2020-talet. De krav vi ställer på den kommande upphandlingen kan därmed vara helt passé i slutet av perioden. Med tanke på hur fort utvecklingen går är det vanskligt att låsa in trafikens förutsättningar i alltför hårda ramar.

När förra upphandlingen var aktuell pratade man till exempel inte alls om koldioxid, då var det svavelhalten i oljan man oroade sig för. I dag är svavel en bristvara som lantbrukarna tillför på åkermarken.

Mycket kan alltså hända, både sånt som ger skjuts och sånt som kräver broms.

I går var Anders Åkesson (C) på besök på Gotland för att bland annat prata upphandling av gotlandstrafiken. Han sitter i riksdagens trafikutskott och har Gotland lite som sitt ansvarsområde eftersom han kommer från närmaste valkrets, i Kalmar.

Med sig hem fick han tre krav från Gotlands-Centern inför kommande upphandling: miljökraven ska vara höga: gasdrivna färjor som på sikt kan köras på biogas producerad på Gotland är målet.

Det ska inte heller sättas något pristak på trafiken, precis som det inte görs med andra infrastrukturinvesteringar i landet. De flesta projekt som går över lång tid överskrider de från början uppsatta ekonomiska ramarna. Men man slutar inte bygga en bro eller motorväg för den skull.

Det tredje kravet är att de gotländska ståndpunkterna ska gälla. Det vill säga bland annat trafik på två hamnar, vägpriser och ingen tillbakagång i standard eller turtäthet.

Centerpartiet har alltid haft en bra och nära dialog med departement och utskott för att uppdatera rikspolitiken på förutsättningarna i trafiken. Ett arbete och en dialog som kom mycket långt fram under Eva Nypelius ledning tillsammans med infrastrukturminister Åsa Torstensson och statssekreterare Leif Zetterberg. Nu är det en ny minister från ett annat parti och en ny ledning av Region Gotland som inte verkar ha samma förankring i riksdagen, trots att man har en egen representant i församlingen.

Hur den moderate riksdagsledamoten jobbar för Gotlands bästa, förutom att öppna för utländska spelbolag, kanske visar sig så småningom.