När vinet går in går vettet ut
Skördetid för gotländskt vin. Vinmakararna vid vinhuset Halls Huk bärgar skörden i blått och vitt. Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Foto: Tobias Wallström
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
- Det här är vårt vin. Det är vi stolta över. Men vi får inte sälja det här. Ni får istället åka till systemet, fylla i en blankett och vänta ett par veckor.
Och hur gör man med utländska turister? Det går väl att lära sig ovanstående fras på engelska eller tyska. Men hur förklarar man sedan att man faktiskt menar allvar. Hur förklarar man varför det är så?
Men ser vi en liten spricka i den alkoholpolitiska fasaden? Systembolagets vd Anitra Steen låter meddela att bolaget bestämt sig för att släppa in lokala producenter i den närmaste butikens utbud. På så sätt behöver inte souvenirköparna vänta på varan som kanske finns i beställningssortimentet.
Nja, mycket till frihetsreform är det väl ändå inte. Vingårdarna kan fortfarande räkna med att gå miste om en potentiell kund. Gästerna tvingas fortfarande lämna vingården tomhänta efter besöket. Och när de kommer till bolaget i Visby, ett extra ärende under besöket på Gotland, kanske det visar sig att det är bolaget i Hemse som ligger närmast vingården, och det är bara i den butiken som flaskan kan köpas.
Men Anitra Steen tycker att det räcker med den lilla eftergift Systembolaget gjort mot de lokala producenterna. I ett pressmeddelande säger hon:
- Vårt beslut innebär att små producenter bättre kan möta den lokala efterfrågan. Därmed minskar behovet av försäljning på gården eller vid produktionsanläggningen. En sådan lösning skulle kunna hota alkoholmonopolet.
Verkligen? Är detta ett stort problem i en verklighet där det rullar fullastade bilar och långtradare in i Sverige från Tyskland och andra närbelägna länder, fyllda med svartsprit som säljs utan kontroll, utan ålderskrav och utan skatteintäkter för statskassan? Den trafiken är nu så omfattande att till och med hembränningen minskar. Är det verkligen vid små gotländska vingårdar som frontlinjen går i den kampen? Är det där tonåringarna kommer att lyckas komma över alkohol i framtiden? Är det där stora missbruksproblem kan uppstå? Naturligtvis inte. Och den som försöker hävda det gör sig bara löjlig.