När passeras rimlighetens gräns?

Foto: Fotograf saknas!

Politik2011-02-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Man blir aldrig för gammal för nya upplevelser. I förra veckan nappmatade jag en lammunge för första gången i mitt 61-åriga liv. Det var verkligen en upplevelse. Vilken livskraft och livsglädje hos dessa små lammungar och redan efter någon dag är de uppe och gör små krumsprång. Stor skillnad jämfört med människan som är helt hjälplös under sina första levnadsmånader.

Det är inte svårt att falla pladask för dessa små charmiga krabater och lika lätt att nappa på erbjudandet om att ta hem en till köket. Fast då får man nypa sig i armen och komma ihåg att de växer mycket snabbt och en stor bagge i köket är nog inte så gulligt och mysigt.

För ett tag sedan bevistade jag en utbildningsdag för nya kommunalt förtroendevalda. Trevligt och lärorikt. Något som dock slog mig under denna utbildningsdag var den enorma koloss som den regionala (kommunala) förvaltningen utgör. Känns som ledningskontoret bara växer och växer och modeorden är "strategi, tillväxt och projekt". En stilla reflektion är hur några få anställda på de olika 14 kommunkontoren fick verksamheten att fungera innan sammanslagningen till storkommun på 70-talet?

I dagsläget jobbar omkring 500 medarbetare i Rådhuset på Visborg och totalt har Region Gotland nära 6 000 anställda. Var är brytpunkten när rimlighetens gräns passeras och kan verkligen politikerna greppa hela denna organisation?

Frågan om Visby flygplats öppettider är just nu högaktuell. Flygplatsen är nattstängd och vid behov kan den bara öppnas på frivillig väg av eventuell tillgänglig personal. Med vårt utsatta läge omgivet av vatten är det ju en livsviktig självklarhet att ha tillgång till en nattöppen flygplats för bland annat akuta sjuktransporter. På fastlandet kan en ambulans snabbt transportera krisfall till specialistvård över länsgränserna. I vårt fall är vi helt hänvisade till flyg.

Ansvaret för en lösning verkar för tillfället ligga hos näringsdepartementet och det är bara att hoppas att frågan om ekonomi och organisation snabbt får en lösning innan en tragedi inträffar på grund av sen och långdragen sjuktransport. Hittills har departementet tydligen funderat över frågan i två år!

På tal om sjuktransporter kan man inte låta bli att imponeras över den organisation som finns i Norge. Före jul sände SVT serien "Räddningsdivisionen" och där fick tittarna ingående följa de norska räddningshelikoptrarnas arbete i ur och skur.

De finns placerade på flera platser runtom i Norge och det är tunga helikoptrar som klarar nästan alla väder. Dessutom är de bemannade med läkare och ytbärgare. Mottot är snabb hjälp till folk i fara och skadade. Kanske något att tänka på när konsulter föreslår en indragning av vår lilla gotländska ambulanshelikopter.

Trevlig helg!