När oppositionen är ute och cyklar

Foto: Katrineholms Kuriren/SCANPIX

Politik2008-10-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Pär Nuder har berättat om hur Göran Persson 2002, efter en blöt fest på Harpsund, cyklade omkull och bröt nyckelbenet. Göran Persson replikerade i TV4:
- Jag är förvånad över att Pär Nuder minns något. Det blir larvigt. Vi har alla festat i glada vänners lag någon gång.
Är det någon som har kollat vem som hade jouren den där kvällen? Eller är det bara borgerliga kvinnliga statssekreterare som torskar på sådant?

I förra veckan gissade jag att nästa Sifomätning skulle kunna innehålla intressanta förändringar, med tanke på hur valhänt Mona Sahlin behandlat både regeringsfrågan och finanskrisen. Jag fick väl både rätt och fel. Den enda säkra förändringen i mätningen, som presenterades i söndags, var moderaternas uppgång. Men den skedde inte främst på oppositionens bekostnad.
Ännu så länge, skulle jag då vilja tillägga. För hur det än är med Göran Persson, så tror jag fler blir nervösa vid tanken på vad som kan hända när statsminister Mona Sahlin är ute och cyklar. Ju mer verklig krisen blir i vardagen, desto viktigare blir det att man känner förtroende för den som skall hantera krisen. Och trots goda opinionssiffror för socialdemokraterna så går det inte lika bra för Mona Sahlin i förtroendefrågorna.

Med god timing träffades dessutom ledarna för Alliansen i Varberg i går, för att lägga upp riktlinjerna för samarbetet i framtiden. Inte för att detta möte fick ett massivt genomslag i media, men det understryker ändå att det borgerliga samarbetet bygger på ömsesidigt förtroende och gemensamma värderingar. Vänsterns samarbete, om man kan kalla det för ett samarbete, verkar enbart bygga på att man anser sig ha en gemensam fiende. Ibland heter denna gemensamma fiende Alliansen, ibland Lars Ohly.

Om det finns något som hotar samarbetet inom Alliansen så är det att den internationella krisen kommer att sätta fokus främst på Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg. Redan i helgens opinionsmätningar kan man, om man vill, läsa in en trend att moderaterna tjänar på detta.
Samarbetet fungerar bäst om alla partier som ingår i Alliansen också känner att de har något att vinna på det. När stödet för det egna partiet minskar kan det vara mycket frestande att profilera sig på samarbetets bekostnad.