LEDARE
Först drog jag på munnen när Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, skulle kommentera de siffror som Riksdagens utredningstjänst tagit fram om konsekvenserna av en höjning av arbetsgivaravgifter för unga. 64 000 heltidsjobb omfattas av den sänkta arbetsgivaravgiften visar rapporten som presenterades av Centerpartiet samma dag som Socialdemokraternas Framtidskommission konstaterar att samma reform inte lett till några jobb att tala om alls.
Dambergs kommentar i TV4 var nämligen att Centerpartiet hittar på för att de är desperata med anledning av opinionsläget. Snacka om att vara desperat tänkte jag och väntade på vad han skulle svara på själva sakfrågan.
Men se det slapp han!
När jag nu läser Åke Svenssons replik på Eva Nypelius berättigade fråga om företagsklimatet förstår jag att det senaste påbudet från Sveavägen 68 lyder: avfärda all kritik från Centerparitet som desperata försök att dölja det dåliga opinionsläget.
En taktik som funkar bättre på riksplanet än i ett av de starkaste C-distrikten i landet om man säger så.
Damberg behövde alltså inte svara på vad han säger om de uträkningar som, inte Centerpartiet utan Riksdagens utredningstjänst, tagit fram.
64 000 jobb i farozonen när arbetsgivaravgiften höjs är tydligen något som inte ens behöver kommenteras enligt S?Förmodligen använder man samma retorik kring det som presenterades i går: att restaurangbranschen växte med 8 000 jobb under 2012 och att det främst var unga och utrikes födda som fick de nya krogjobben. Statistiken har tagits fram av SCB och presenterades av branschorganisationen Visita.
Åke Svenssons argument består av en uppräkning av allt det som görs för att förbättra företagsklimatet på Gotland.
Något som ingen ifrågasatt. Tvärtom är det ju just alla dessa insatser som gör att Svenssons formuleringar på Gotlands Folkblad blir fullkomligt förvirrande.
Så här skrev Åke: ”På Gotland återkommer vi med viss regelbundenhet till frågorna kring näringslivsklimat och där flera menar att det är dåligt samtidigt som statistiken visar på ett i nationellt perspektiv högt företagande. Inte alltid lätt med en nyanserad debatt i frågan, men ändå avgörande för Gotland”.
När regionstyrelsens ordförande uttrycker sig på det sättet får han nog räkna med att det blir frågor. De flesta har sett arbetet med företagsklimatet som en politisk enighet med ett gemensamt mål.
När den högst politiskt ansvarige nu menar att det är mer ett påstående av somliga än en utgångspunkt för ett samlat politiskt arbete, då får han nog ha lite bättre förklaringar än att hänvisa till nivån på andra partiers stöd i opinionen.