LIBERAL KOMMENTAR
I år tar Hotell- och restaurangfacket krafttag mot sexuella trakasserier, förklarade dess vice ordförande Therese Guovelin (Aftonbladet, 10/1). Målet är att det ska råda nolltolerans mot sexuella kränkningar under arbetstid.
Det kan tyckas vara en blygsam målsättning, men branschen har en gedigen utmaning framför sig. Två tredjedelar av kvinnorna i krogbranschen har blivit sexuellt trakasserade, framför allt av gäster men även av kollegor. Det handlar om allt från sexskämt till beröringar och övergrepp.
Att få manliga kockar och servitörer att sluta kladda på sina kvinnliga kollegor kan inte vara svårare än att stoppa trakasserierna på ett kontor eller sjukhus. Skyddet mot sexuella trakasserier är lagstadgat och handlar om att ledningen markerar att beteendet inte är acceptabelt och ställer sig på den drabbades sida vid en konfrontation.
Kränkande och tafsande kunder är svårare att stoppa och arbetsgivarna kan inte ta ansvar för vad enskilda kroggäster gör. Däremot ansvarar arbetsgivarna för hur de agerar om en anställd blir trakasserad. Säger man åt kvinnan att hon måste ”tåla jargongen” och ber henne att ”inte ställa till med en scen”? Eller har man redan under arbetsplatsintroduktionen poängterat att alla typer av trakasserier är oacceptabla och att den anställda i så fall ska meddela sin chef som pratar med gästen?
Det handlar i viss mån om att slå hål på myten om att kunden alltid har rätt, eftersom hen betalar. Man betalar även när man handlar på Ica eller uppsöker vårdcentralen. Få anser att det medför rätten att ta kassabiträdet på brösten eller att fälla en kommentar om läkarens rumpa.
Lika främmande borde det vara att ta sig friheter mot den som har betalt för att servera mat och dryck. Eller som Therese Guovelin skriver: ”Vår bransch är ingen frizon för sexism!”