Det var region Gotland som bestämde hur det skulle se ut på Stora torget i Visby efter ombyggnaden, med ett gångstråk mellan flera krogar och deras uteserveringar. Det innebar arbetsmiljöproblem, minskade möjligheter till kontroll och legala konsekvenser för alkoholserveringen.
Nu är det Region Gotland som gått med på en kompromiss som ska tillåta krogarnas gäster att röra sig mellan uteservering och restaurang utan att krogen behöver tillhandahålla en bärare som fraktar ölen. Och eftersom vi är i Sverige sker det inte genom en förändrad tillämpning av regelverket. Nej, efter klockan 21 blir promenadstråket inte allmän plats längre. Även om allmänheten fortfarande ska ha tillträde, så ska stråket tillhöra restaurangen. För några timmar. Och nästa dag utspelar sig samma cirkus av omkategorisering en gång till.
Vi arbetar rätt många timmar i Sverige – om man jämför med många andra Västeuropeiska länder. Men vi är också rätt bra på att ägna timmar åt att lösa arbetsuppgifter vars existens beror av vår egen fyrkantighet. Och det tillför inte så mycket till välstånd och livskvalitet.
Vi har för all del på många sätt en effektiv byråkrati i Sverige om man jämför med andra länder. Tack och lov. Den måste ju vara effektiv när dess inflytande är så stort – annars skulle ju samhällslivet alldeles avstanna. Blodet skulle koagulera i en förtvinande samhällskropp – paralyserad av långsamma och inbördes motstridiga signaler.
Det ska bli intressant hur de löser regelproblemen med alkoholförsäljning kring den planerade skridskobanan i ruinen vid Stora torget. Om det nu ska bli en sådan hoppas jag att Gotland tar lärdom av Växjö kommun. Där gjorde man för några år sedan en arbetskrävande och dyr satsning på en skridskobana med plastis. Om nu plasten förtjänade tillägget "is". För glidet var uselt och åkarna få.
Den modernare plastis som man har tänkt lägga i Sankta Karin ska ha lite bättre glid. Men att det ska bli som att åka på riktig is – nej, det tror jag inte på.
En besvärlig och fördyrande komplikation på Stortorget i Växjö var för övrigt att nivåskillnader gjorde att det krävdes 600 meter kubikmeter grus under skridskobanan. Grus som måste fraktas bort efter vintern. I ruinen ska platsisen få en jämn nivå med hjälp av ett speciellt träunderlag.
Vore det inte enklare, billigare och intressantare att lägga en lutande naturis på själva torget? När alla åkarna kanar in hos Lenta på Munkkällaren – då blir kanske åtminstone en krögare nöjd med omgörningen av Stora torget?