– Låt oss fokusera på det positiva istället för allt som är så trist och eländigt.
– Ja, nu vänder vi blad och struntar i det som varit och ser framåt.
Hur framgångsrik den strategin är beror ju lite på vad det handlar om men som Nalle Puh, den gode björnen, sa: "Innan du påbörjar en jakt är det klokt att fråga någon om vad du letar efter innan du börjar leta efter det".
Jag förstår att det är både trist och obehagligt att som politiker eller myndighetsperson lyssna på företagare som beskriver sin vardag där varje steg de vill ta kräver någon form av myndighetstillstånd. Självklart drivs varken politiker eller tjänstemän av en vilja att krångla till det.
Men när det ifrågasätts om man verkligen får sälja bullar på bygdegårdskalaset om de inte bakats i ett restaurangkök där mjölet förvarats i godkänt avstånd från smöret och där disken ligger i ett angränsande rum där dörren måste vara stängd och helst låst, då har ju något gått lite snett.
Så frågan är vad som är mest konstruktivt, avfärda kritiken som gnäll eller ta den till sig?
Hur ska man kunna förbättra saker och ting och man blundar för det som inte fungerar?
Hur ser det ut i andra länder, de länder som vi konkurrerar med?
Alliansregeringen gjorde stort nummer av att vilja jobba för regelförenklingar för svenska företag. Hur väl man lyckats vet inte jag men kritiken säger en del om att förväntningarna i vart fall inte har uppfyllts.
Istället för att tänka vilka regler man måste instifta för att försäkra sig om att ingen skada sker borde man tänka: finns det ett problem? Hur många har till exempel blivit sjuka efter att ha ätit bullar köpta av skolklassen i bygdegården?
Hur många trafikolyckor har skett för att en företagare sätter ut en skylt vid vägen som hänvisning till sina kunder?
Vilka konsekvenser kan det få om en fårbonde inte för journal över varje individ i sin besättning vare gång den flyttas till nytt bete?
Och så vidare och så vidare.
Att se positivt på saker och ting och att ha ett framåtsyftande tänk betyder inte att man ska blunda för det som behöver ändras. Om man inte utgår från var man är förvandlas framtidsvisionen till en framtidsfantasi.
Det är som att ett företag skulle införa en omorganisation, efter några veckor utvärdera hur det gått och sedan göra precis tvärtemot vad erfarenheterna visar.
Knappast ett framgångsrikt sätt att arbeta.