Tommy Gardell satt vid ratten. Tekniska nämnden krypkörde fram och huvudena gick fram och tillbaka som på en tennismatch. Men det fanns ta mig tusan ingenstans att parkera frågan, som funkade för alla. För även om det handlar om att reglera parkeringstillgång och trafik, så måste ju ändå stålarna in.
Nämnden kunde i går inte komma fram till hur man ska åstadkomma det sparkrav som nämnden redan har på sig. Vi vet ännu inte om det blir snöröjningen på enskilda vägar eller renhållningen i Visby som drabbas. Eller något annat. Vad skulle nämnden ta sig till om den tvingades hitta ytterligare fem, sex miljoner i besparingar?
Därför handlar frågan om p-avgifter till syvende och sidst om pengar. Pengar som förenklar livet för politiker och samhällsbyggnadsförvaltningens tjänstemän. Sedan kan de prata hur mycket de vill om zonindelningar, flöden, beläggningsgrad, tillgång och efterfrågan. Det är ändå kronorna som styr praktiken.
Därför anser sig nämndens rödgröna majoritet inte ha råd att tillmötesgå exempelvis handlarnas krav, om att det ska vara gratis att parkera i upp till två timmar. Därför höjs avgifter till tolv kronor i timmen i innerstaden, och tio kronor i timmen i områden kring hamnen.
Vi får se om de har råd med försämrade relationer med näringslivet.
Eftergiften mot rimlighet och opinion är väl att p-avgifterna tas ut under högsäsong, vecka 25 till 32. Och i skiftena fram och tillbaka mellan p-skivor och p-automater kan man utfärda p-böter till dem som gör fel, så att man drar in lite pengar till.
Nämndens borgerliga minoritet ville inte ha några p-avgifter till sommaren. Men p-automaterna ska användas, enligt deras förslag. Avgiftsfria p-biljetter, alltså. De vill därmed reglera parkeringen genom att begränsa tiden och skärpa kontrollen av att p-reglerna efterlevs. Och eftersom automaterna används får man statistik över hur många som parkerar var och när, som en grundval för beslut om framtida p-system.
Inte en dum tanke. Den hade imponerat ännu mer om de haft en plan för hur nämnden skulle kunna hantera de ekonomiska konsekvenserna av ett sådant beslut.
Men av princip ska givetvis inte tekniska nämndens ekonomi stå och falla med p-intäkter.
P-avgifter får inte tas ut för vilka syften som helst. Ändå framstår det som om snöröjning på landsbygden och p-avgifter i Visby kommunicerande kärl.