Nämnden jobbar på en nödutgång

Skolpolitik.Foto: BERTIL ERICSON/scanpix

Skolpolitik.Foto: BERTIL ERICSON/scanpix

Foto: BERTIL ERICSON

Politik2011-12-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Dialogmötena är över för den här gången. Tjänstemän och politiker försöker hämta sig efter manglingen. Mötet i Visby, med ett tjugotal åhörare, måste ha varit ett sätt att varva ner.

Det är uppenbart var känslorna svallar mest. Och med tanke på innehållet i förslaget så är det ju inte egendomligt att det är på landbygden som man har tänt facklorna och marscherat man ur huse.

För en dryg vecka sedan - efter mötet i Lärbro som fick ställas för att det kom tre gånger mer människor än vad det fanns plats för i lokalen - konstaterade jag att den föreslagna organisationsförändringen var politiskt död.

"Engagemanget för hembygden och landsbygdsskolorna är för starkt för att barn- och utbildningsnämnden ska kunna fatta ett beslut som överensstämmer med eller ens liknar förvaltningens förslag. Brådskan straffar sig när alltför många kände sig överkörda."

Jag vågade mig också på en förutsägelse:

"Förändringarna i skolans organisation kommer att bli mindre och genomföras långsammare än man kanske tänkt sig, det är åtminstone vad jag tror. Om inte annat så ger det tid åt dem som nu inser att de måste engagera sig om de ska kunna rädda den lokala skolan även i framtiden."

Nu verkar utvecklingen gå i den riktningen. Vid gårdagens möte i barn- och utbildningsnämnden fick förvaltningen några nya uppdrag, vilket bland annat bestod i att:

l att vid redovisning av förslag till förändringar i grundskoleorganisationen ska både de förslag som förvaltningen redovisar under dialogen och de förslag som framkommit under dialogen beaktas

l att göra en gemensam barnkonsekvensanalys till förslagen om ändrad grundskoleorganisation

l att se över möjligheten att utveckla organisation och arbetssätt, så att även mindre skolenheter kan drivas med god kvalitet, utifrån uppdrag, krav i skollagen och ekonomiska förutsättningar.

De två första punkterna är en stark signal om att nämnden vill ta hänsyn till den negativa opinionen.

Den tredje punkten är ett uppdrag att bygga den nödutgång som man senare ska kunna krypa ur det läge man befinner sig i.

Det första initiativet till omorganisation av skolan (och nedläggning av små skolor) kom ifrån rektorerna. Ytterligare ett uppdrag till förvaltningen kan tyda på att rektorerna nu får lida för det. Förvaltningen ska nämligen "påbörja översyn av nuvarande rektorsorganisation".

Aj.