Myten är krossad
135 000 PER KVADRAT. Västergarn Bibos 106. Så här ser Sveriges dyraste fritidshus ut.
Foto: Lars Tegermark
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tillväxt Gotland var dock kloka nog att begära en undersökning om detta stämde. I den intervjuades ett stort antal ägare av fritidshus på Gotland. I huvudsak boende i Stockholmsområdet. Den undersökningen var klar redan i början av året och vi har undrat var den tog vägen. Varför hörde vi inget om dess resultat. Så damp den ner häromdagen och visade att sänkt skatt är inget bra lockbete för att få fler till Gotland. Kanske det var detta som gjorde att undersökningen hölls hemlig hela året. Den krossade myten om skatten som flyttfaktor.
Undersökningen visade att om skatten skulle ha någon betydelse så gällde det att sänka den mycket, upp mot fem kronor per intjänad krona. Men det skulle ge sådant inkomstbortfall för kommunen att det skulle bli omöjligt att kompensera. Inflyttningens ökade skatteinkomster räckte inte alls för att ersätta de förlorade inkomsterna som skattesänkningen orsakade. Sänkt skatt är alltså ingen flyttfaktor att räkna med. Det är bra att Tillväxt Gotland genom den beställda undersökningen har krossat den myten.
Däremot visade undersökningen att det är Gotlands livsmiljö, sjukvård och kommunikationer som har stor inverkan på flyttbenägenheten då det gäller dem som idag har fritidshus på ön. Så istället för att slösa möda på att sänka kommunalskatten, så bör all politisk kraft ägnas åt att värna den goda livsmiljön på ön. Att inte bygga sönder den vackra naturen, men det handlar också om att se till att ön är narkotikafri och att superiet minskar, så brottligheten sjunker. Trygghet är viktig inte bara för de äldre som har fritidshus och vill flytta hit. Trygghet är viktig för alla gotlänningar.
Tack Tillväxt Gotland för att ni krossat ytterligare en myt om hindren för Gotlands tillväxt och ökade befolkning. Politisk handling måste ha sin grund i verkligheten och inte i myter.