Mycket talar för alliansen
Mona Sahlin. Talar för borgerlig valseger.Foto: Scanpix
Foto: BERTIL ERICSON/Scanpix
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tar man hÀnsyn till Àven förtroendemÀtningar blir intrycket mycket motsÀgelsefullt. Svenska folket vill ha en rödgrön regering. Med Fredrik Reinfeldt som statsminister. Och regeringens övriga stadsrÄd fÄr i genomsnitt betydligt bÀttre betyg Àn den gamla S-regeringen. Medan förtroende för Reinfeldt stiger sÄ sjunker Mona Sahlin.
2010 Àr valÄr. Det finns nÄgra faktorer som talar mot att den borgerliga regeringen fÄr förnyat förtroende. VÀnsterns övertag i opinionsmÀtningarna. Det faktum att arbetslösheten inte förvÀntas börja minska förrÀn efter valet. Allianspartierna verkade inte alls förberedda pÄ att försvara förÀndringarna i sjukförsÀkringen. Och reformen av sjukförsÀkringen, nÀr sjukskrivna ska hjÀlpas tillbaka till arbetsmarknaden, intrÀffar just nÀr efterfrÄgan pÄ arbetsmarknaden Àr svag. DÄlig timing.
Men det finns ocksÄ mycket som talar för de borgerliga. NÄgra exempel:
NÀr det nÀrmar sig skarpt lÀge kommer fler och fler att frÄga sig om de verkligen vill byta ut en statsminister de har stort förtroende för, mot en kandidat de INTE har förtroende för. Ur den synvinkeln förbÀttrar nÀstan krisen chansen för alliansen. I goda tider kan fler tÀnka sig att rösta med lÀttsinnet. I svÄra tider blir förtroende och regeringsduglighet viktigare.
ApropÄ regeringsduglighet sÄ Àr Allians för Sverige ett vÀloljat och dokumenterat vÀlfungerande samarbete dÀr de ingÄende partierna i grunden faktiskt gillar varandra. I vÀnsteralliansen Àr Ohly fortfarande en outsider och ett orosmoment, det Àr högst oklart om vilken politik de tre partierna egentligen kommer att kunna samlas kring, och tvÄ av tre partier Àr HELT oprövade i regeringssammanhang.
För de som har arbete har jobbskatteavdragen inneburit en avsevÀrd ekonomisk förbÀttring. Dessutom Àr rÀntorna lÄga, liksom inflationen.
De rödgröna planerar att höja skatterna igen. Och inte bara inkomstskatterna. En ny förmögenhetsskatt kan skada Sverige genom att jaga det rörliga privata kapitalet pÄ flykten. Dessa skattescenarier borde skrÀmma skattetyngda svenskar.
Nu Àr reformen av sjukförsÀkringen en belastning för de borgerliga, men jag Àr övertygad om att svenska folket i grunden Àr positiva till det regeringen försöker uppnÄ. Om reformen blir framgÄngsrik, om man redan före valet kan visa mÄnga sjukskrivna kommer tillbaka i jobb trots konjunkturlÀget, sÄ kommer regeringen ocksÄ att fÄ uppskattning för det.
Riksdagsvalet 2010 Àr fortfarande vidöppet.