Mycket snack och lite verkstad

Politik2007-06-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Miljöminister Andreas Carlgren (c) höjer ambitionsnivån ordentligt när det gäller klimatpolitiken. Han vill minska Sveriges utsläpp av koldioxid med 30 procent till 2020, vilket är hela 10 procent mer än EU:s gemensamma mål på 20 procent. Hur detta konkret skall gå till avvaktar miljöministern med att ge besked om, men helt klart är tidpunkten att tillkännage 30-procentsmålet rätt vald. Rapporterna om ökad UV-strålning och kommande algblomning duggar tätt och de kommer säkerligen att stå i fokus under hela semester- och badsäsongen.
Det är bra, men mönstret känns igen från de senaste somrarna. När det blir höst och vinter så glöms frågorna lätt bort och allt återgår till det "normala" med ökat bilåkande och utsläpp. För att vara lite raljant känns det faktiskt som det är "mycket snack och lite verkstad" kring dessa två viktiga miljöfrågor. Men med lite god vilja och ärligt tänkande från både politiker och medborgare kanske "verkstadsarbetet" kan starta på allvar.
Under den kommande Almedalsveckan kommer säkerligen de politiska partierna att slåss om att ta tätpositionen kring just klimatfrågan. Förmodligen pågår då också algblomningen för fullt, vilket gör att det är lätt att pedagogiskt påvisa vikten av konkreta åtgärder. Något som är positivt är socialdemokraterna nymornade intresse från förra årets valrörelse, när de nu fem över tolv äntligen verkar börja inse allvaret i dessa frågor.
Förhoppningsvis håller intresset i sig under hela mellanvalsperioden, för det får aldrig glömma bort att koncentrations- och stordriftssamhället är den största orsaken till Östersjöns akuta hälsotillstånd. Just socialdemokraterna är det parti som ivrigast drivit på för att uppnå ett samhälle byggt på de två hörnstenarna koncentration och stordrift.
Men vi kan inte bara lägga över hela ansvaret för Östersjöns räddningsarbete på de politiska beslutsfattarna. Även alla medborgare måste ta sitt ansvar genom bland annat minskat bilåkande och köp av bensinsnålare bilar, användande av miljövänliga tvätt- och rengöringsmedel med mera.
Det gäller att framöver bryta trenden och tänka i miljöriktiga banor i alla sammanhang, för det kommer en ny badsäsong nästa sommar och då ringer väckarklockan igen. Bäst är det om den ringer hela året.