LEDARE
Finns det nåt vi är många, många som är genomtrötta på så är det partipolitiskt tjafs kring det som alla politiker säger sig värna allra mest: vård, skola och omsorg.
Att ha som sin viktigaste fråga hur en verksamhet är organiserad istället för att se till att verksamheten sköts som man kan förvänta är ett hån mot alla som sliter i till exempel äldreomsorgen.
Vinstdrivande företag kan tillföra välfärden viktiga erfarenheter och nya sätt att tänka, det har inte minst tv-serien ”Sveriges bästa äldreboende” visat. Och visst har äldreminister Maria Larsson (KD) en poäng i att det är först på senare tid som kommuner och landsting börjat fokusera på kvalitet och jämförelser.
Den uppgivenhet som visade sig vid äldreboende Smedsberget i Lycksele är nog ganska representativ för mycket offentlig verksamhet, och det var definitivt inget skräckexempel som visades upp.
Ändå kunde en målmedveten chef, två engagerande experter på bara fyra månader göra livet så mycket mer värt att leva för de pensionärer som bodde där. Utan att använda några mer resurser än de befintliga.
Att attityd och engagemang är viktigare än allt stod helt klart när serien i torsdags avslutades i SVT. Men om alla har gett upp eller är utbrända av ständiga omorganisationer hjälper det inte. Finns inga människor som kan utföra själva omvårdnaden spelar varken organisationsform eller engagemang någon roll.
Även här verkar alla vara överens, det behövs fler händer i vården och omsorgen.
Berit Rollén (som en gång ledde en av alla statliga utredningar om gotlandstrafiken) medverkade i den debatt som följde på sista avsnittet av den uppmärksammade serien. Tillsammans med Monika Olin Wikman skrev hon 2008 en bok om att äldreomsorgen framöver behöver nya lösningar, det kommer helt enkelt att saknas pengar.
I början av det här året försökte de igen lyfta frågan genom sitt förslag om en äldreomsorgsförsäkring. Om man vill kalla det försäkring eller nationella riktlinjer (som Socialdemokraterna) är egentligen oväsentligt. Huvudsaken är att man hittar hållbara system för hur vi tar hand om våra gamla under deras sista år i livet.
Innan dessa nya lösningar finns på plats kan stora insatser göras genom att ingjuta arbetsglädje hos en hårt ansatt personal så att de inser att de kan bidra till ökad livsglädje hos gamla så de inte ser fram emot morgondagen som sin sista.