Åsa Romson, språkrör för Miljöparitet skrev i en insändare i GT går att Miljöpartiet inte alls vill avskaffa reseavdragen för svenskar som har lång väg till sina arbeten.
Samma dementi finns på partiets hemsida men när man läser den ligger det ändå nära till hands att den som skrivit förslaget till partiets kongress, Karin Svensson Smith, var mer ärlig när hon till SR Ekot sa: "När det gäller reseavdragen är det kanske något som inte något parti har vågat ta itu med på riktigt, men det finns ingen anledning till varför staten ska subventionera resor, utan det måste avvecklas på sikt,". (13/5).
Enligt beräkningarna i förslaget kan 50 miljarder slopas om man drar in på statens subventioner för transporter av olika slag. Förutom reseavdragen handlar det bland annat om stöd till flygplatser och skattelättnader för transporter i tung industri förklarade Karin Svensson Smith för Ekot.
Det låter onekligen märkligt och än mer märkligt är att inte Romson rätar ut detta frågetecken utan bara konstaterar att det förslag Karin Svensson Smith pratar om inte finns?
Det är inte någon slump att Miljöpartiet har flest väljare i städerna. Deras politik är ibland befriande fri från konsekvenstänkande, värnar vi inte miljön finns inget annat att värna heller på sikt. Och det krävs tuffa och obekväma beslut.
Men samtidigt kan inte staten kräva att medborgarna väljer alternativ som inte finns i den fysiska världen. Till exempel kan inte många gotlänningar välja annat än bilen när de ska till arbetet. Om man först ska cykla till busstoppet för att ta en buss som inte alls passar med ens arbetstider, tillbringa långa "dödtider" i väntan på att man ska börja jobba eller att bussen ska gå hem, så krävs det en djup ideologisk, snudd på religiös, övertygelse för att det ska uppväga alla praktiska olägenheter för ens vardag.
Däremot finns det många som mycket väl skulle kunna använda kollektivtrafiken i långt större utsträckning än man gör. Men kollektiva bestraffningar för alla som väljer att bosätta sig på landsbygden är sällan ultimata lösningar för en region som behöver en levande landsbygd för att överleva.
Miljöpartiets paradfråga är att skapa ett naturreservat i Visbys utkant, en investering som motsvarar nya löpbanor på Gutavallen, samt driften av en fritidsgård.
De rödgröna planerar också att i kommande vecka driva igenom ett avskaffande av gotlandstillägget med hjälp av Sverigedemokraterna.
Frågan har länge varit föremål för politisk diskussion och ingen tycker att dagens system är bra, problemet är att ingen har hittat ett bättre alternativ .
Att ta bort tillägget rakt av utan något nytt system har hittills ingen ansett vara ett aktuellt.
Förrän nu.